Όπλο ταχύτητας 7 Mach για το Αμερικανικό Ναυτικό

Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014 10:10
U.S. Navy

Το όπλο πρόκειται να ξεκινήσει τις θαλάσσιες δοκιμές το 2016, όταν και θα τοποθετηθεί στο πολεμικό πλοίο USNS Millinocket, ένα υψηλής ταχύτητας μεταφορικό καταμαράν.

A- A A+

Το Αμερικανικό Ναυτικό ολοκλήρωσε την πρώτη φάση δοκιμών ενός πυροβόλου, που χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, και το οποίο είναι σε θέση να εκτοξεύει ένα βλήμα με ταχύτητα επτά Mach.

Το όπλο πρόκειται να ξεκινήσει τις θαλάσσιες δοκιμές το 2016, όταν και θα τοποθετηθεί στο πολεμικό πλοίο USNS Millinocket, ένα υψηλής ταχύτητας μεταφορικό καταμαράν. Το πυροβόλο χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητική ενέργεια η οποία διοχετεύεται σε δύο ράγες (rails) εκτοξεύοντας ένα βλήμα βάρους 10,5 κιλών με ταχύτητα επτά Mach.

Παράλληλα, τα όπλα που δοκιμάστηκαν στο Κέντρο Ναυτικού Πολέμου Επιφανείας στο Dahlgren της Virginia, μπορούσαν να επιτύχουν εμβέλεια πάνω από 160 χιλιόμετρα και να διαπεράσουν τοίχους ενισχυμένου σκυροδέματος. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις και μόνο η ταχύτητα του βλήματος ήταν σε θέση να καταστρέψει το στόχο, χωρίς να απαιτείται έκρηξη.

Όπως δήλωσε στο Mashable ο εκπρόσωπος της Διοίκησης Ναυτικών Συστημάτων, Chris Johnson, τα συγκεκριμένα βλήματα σχεδιάζεται να μπορούν να αναχαιτίζουν πυραύλους και αεροσκάφη, να πλήττουν σκάφη επιφανείας ή στόχους στην ξηρά. Επιπρόσθετα, τα βλήματα του ηλεκτρομαγνητικού rail-gun διαθέτουν σύστημα πλοήγησης που θα τα κατευθύνει προς το στόχο.

NAVSEAPA

Ο ναύαρχος Matthew Klunder, επικεφαλής της Διοίκησης Ναυτικών Ερευνών, δήλωσε στο Breaking Defense, ότι τα μικροσκοπικά αυτά βλήματα «χτυπούν το στόχο με την ίδια δύναμη που ένα φορτωμένο τρένο που τρέχει με 150 χιλιόμετρα ανά ώρα, χτυπά έναν τοίχο». 

Το κόστος των συγκεκριμένων βλημάτων ανέρχεται στα 25.000 δολάρια, δηλαδή έχουν περίπου το 1% της αξίας των συμβατικών πυραυλικών συστημάτων που χρησιμοποιεί το Αμερικανικό Ναυτικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, εντείνονται οι έρευνες που αφορούν τα ενεργειακά όπλα.

Το ένα σκέλος αφορά τα όπλα laser, όπως το Laser Weapon System (LaWS), το οποίο χαρακτηρίζεται όπλο χαμηλής ενέργειας που μπορεί να πλήξει σχετικά μικρούς στόχους σε κοντινές αποστάσεις. Το δεύτερο σκέλος των ερευνών αφορά όπλα σαν το ηλεκτρομαγνητικό rail-gun, το οποίο θα διαθέτει σαφώς μεγαλύτερη εμβέλεια και μεγαλύτερες δυνατότητες εμπλοκής.

Προτεινόμενα για εσάς