Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την «αδιανόητη» ομηρία

Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2004 19:27
UPD:20:41
A- A A+

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι καταδικάζει τη «βάρβαρη σύλληψη αθώων ανθρώπων ως ομήρων σε σχολείο στη Ρωσία».

«Η ευθύνη για την τραγική απώλεια ζωών ανήκει στους τρομοκράτες. Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ρωσίας στον παγκόσμιο αγώνα κατά της τρομοκρατίας», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν σε ανακοίνωσή του.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξέφρασε «τη φρίκη και τη βαθειά του οδύνη» για την έκβαση της κρίσης, «αλλά και ανακούφιση για τους ομήρους που απελευθερώθηκαν χάρη στη δράση των ρωσικών δυνάμεων».

«Απέναντι στην τρομοκρατία, η διεθνής κοινότητα οφείλει να ενώσει τις δυνάμεις της», συνεχίζει ο κ. Μπερλουσκόνι στην ανακοίνωσή του, όπου καταλήγει: «Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μία τόσο απάνθρωπη βιαιότητα».

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέδρο Σαντάνα Λόπες, απέστειλε «ειλικρινή συλλυπητήρια» στους συγγενείς των θυμάτων της ομηρίας στο Μπεσλάν.

«Δεν μπορώ, ούτε και μου επιτρέπεται, να σχολιάσω την υπόθεση στο στάδιο αυτό. Εκφράζω όμως αλληλεγγύη και την προσωπική μου αγανάκτηση (για την εξέλιξη) προς τους συγγενείς των θυμάτων, προς την κυβέρνηση και το λαό της Ρωσίας», τονίζεται στο συλλυπητήριο μήνυμα του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας.

Στο Οσλο, ο πρωθυπουργός Κιέλ Μάγκνε Μπόντεβικ, χαρακτήρισε την ομηρία στο σχολείο «αδιανόητη και σπαρακτική», τονίζοντας ότι ήλπιζε σε μία ειρηνική έκβαση της κρίσης αυτής.

«Τον αποτροπιασμό τους για τα απεχθή γεγονότα» στη Βόρεια Οσετία εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

O καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ κάλεσε σήμερα «για πάταξη της τρομοκρατίας όπου κι αν αυτή εμφανίζεται».

Η πρώτη αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Μαρία Φερνάντες Τερέζα ντε λα Βέγκα εξέφρασε τη λύπη της για τις απώλειες αθώων πολιτών.

Ο βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών, Σολομόν Πάσι, χαρακτήρισε «αποτρόπαιο γεγονός την ομηρία παιδιών για πολιτικούς στόχους».

Ο πρόεδρος της Ουγγαρίας, Φέρενς Μάντλ, τόνισε ότι αυτό το απάνθρωπο έγκλημα πρέπει να οδηγήσει τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί κατά της τρομοκρατίας.

Η Unicef εκφράζει βαθύτατες ανησυχίες για τη χρησιμοποίηση παιδιών ως στόχων της τρομοκρατίας.

Λόγω των τραγικών γεγονότων αναβάλλεται και η προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή