Το Ιράκ κινδυνεύει να διαμελιστεί

Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2004 19:51
A- A A+

Το Ιράκ πιθανόν να διαμελιστεί με εμφύλιο πόλεμο, και να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή, αν η προσωρινή κυβέρνηση, οι αμερικανικές δυνάμεις και τα Ηνωμένα Εθνη αφήσουν ελεύθερο το πεδίο στις παρατάξεις που αντιμάχονται για την εξουσία, σύμφωνα με έκθεση του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων.

Βάσει του πιο ευοίωνου από τρία σενάρια της έκθεσης, η προσωρινή κυβέρνηση θα αποδειχθεί ικανή να κρατήσει τους πλειοψηφούντες σιίτες, τους μειοψηφούντες σουνίτες, τους εθνικιστές και τους κούρδους ηγέτες δεσμευμένους στην πολιτική διαδικασία.

«Κανένας δεν θα είναι πολύ ευτυχής, αλλά και κανένας δεν θα μονοπωλήσει την εξουσία», αναφέρεται στην έκθεση.

Ο ΟΗΕ θα καταφέρει να προετοιμάσει τις εκλογές που προβλέπονται για τον Ιανουάριο. Οι ΗΠΑ δεν θα προσπαθήσουν να διαμορφώσουν το αποτέλεσμά τους και θα επικεντρωθούν στην εξασφάλιση μιας στοιχειώδους ασφάλειας.

Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα εξαπολύσουν μεγάλες επιθέσεις σε πόλεις, επιτρέποντας στις ιρακινές πολιτοφυλακές και τις νέες ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας να αναπτυχθούν ανάλογα με τις «τοπικές ευαισθησίες», όπως στη Φαλούτζα, το οχυρό των σουνιτών, και την ιερή πόλη των σιιτών Νατζάφ.

Βάσει του δυσμενούς σεναρίου, το Ιράκ θα τεμαχιστεί, και αν οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρήσουν πρόωρα, θα βυθιστεί στον εμφύλιο. Ο κουρδικός αυτονομισμός και η νέα σιιτική αυτοπεποίθηση θα διαταράξουν την πορεία προς τις εκλογές, ενώ οι σουνίτες θα συνεχίσουν την εξέγερσή τους.

Η εχθρότητα έναντι των αμερικανικών δυνάμεων θα αυξηθεί, έστω κι αν δεν δημιουργηθούν ενιαία εθνικιστικά κινήματα, ιδιαίτερα αν η Ουάσινγκτον φανεί να αγνοεί την προσωρινή κυβέρνηση.

Στο χειρότερο σενάριο, η αστάθεια στο Ιράκ θα επεκταθεί στους γείτονές του, και θα προκληθεί μια περιφερειακή αναστάτωση, για την οποία η έκθεση αναφέρει πως θα είναι «πέραν του αμερικανικού ή του πολυεθνούς ελέγχου».

Ισλαμιστές σουνίτες που πολεμούν εναντίον της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας θα επιχειρούν από το Ιράκ, και η Σαουδική Αραβία πιθανόν να διαμελιστεί κι αυτή.

Η Συρία θα «εξαγάγει» τους ανεπιθύμητους μαχητικούς πολίτες της στο Ιράκ.

Οι Κούρδοι του Ιράκ πιθανόν να αποσχισθούν, προκαλώντας αναταραχή μεταξύ των Κούρδων σε γειτονικές χώρες και την επέμβαση της Τουρκίας.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή