Χάγη - Πρώτη σύνοδος των κρατών που αναγνωρίζουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2004 12:52
A- A A+

Στη Χάγη πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη σύνοδος των κρατών που έχουν υπογράψει την ιδρυτική συνθήκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Το Διεθνές Ποινικό Διακαστήριο, με έδρα τη Χάγη, είναι το πρώτο μόνιμο δικαστήριο αρμόδιο για την εκδίκαση υποθέσεων εγκλημάτων πολέμου σε όλο τον κόσμο.

Στη σημερινή σύνοδο συμμετέχουν 80 από τα 94 κράτη που αναγνωρίζουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ενώ αισθητή είναι η απουσία των ΗΠΑ, κάτι που υπογράμμισε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπεν Μποτ, κατά την ομιλία του που άνοιξε τις εργασίες της συνόδου.

Οι ΗΠΑ σε πρώτη φάση είχαν υπογράψει τη συνθήκη της Ρώμης με την οποία ιδρυόταν το Δικαστήριο, στη συνέχεια όμως υπαναχώρησαν, αποσύροντας την υπογραφή τους και πλέον ηγούνται καμπάνιας κατά του Δικαστηρίου, καθώς θεωρούν ότι μπορεί να δώσει την ευκαιρία για πολιτικές μεθοδεύσεις.

«Ο διάλογος με τις ΗΠΑ – που παραμένουν φίλοι και σύμμαχοί μας- πρέπει να συνεχιστεί», τόνισε ο κ. Μποτ, επισημαίνοντας όμως ότι «παράλληλα πρέπει να υπεραμυνθούμε της ανεξαρτησίας του Δικαστηρίου».

Η Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις σε πολλά κράτη προκειμένου να υπογράψουν διμερείς συνθήκες οι οποίες θα εγγυώνται ότι αμερικανοί υπήκοοι δεν θα μπορούν να παραπέμπονται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Περίπου 30 κράτη, από τα 94 που αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου, έχουν υπογράψει τέτοιου είδους διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή