ΗΠΑ και ΝΑΤΟ χαιρέτισαν τη διεξαγωγή «δημοκρατικών εκλογών» στο Αφγανιστάν

Σάββατο, 05 Απριλίου 2014 23:18
UPD:06/04/2014 17:02
REUTERS/JONATHAN ERNST

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ομπάμα τονίζει ότι οι εκλογές αυτές είναι ουσιώδους σημασίας «για το δημοκρατικό μέλλον του Αφγανιστάν και για να συνεχιστεί η διεθνής βοήθεια προς τη χώρα» (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε απόψε τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι η διαδικασία αυτή ήταν απαραίτητη για να διασφαλιστεί το δημοκρατικό μέλλον της χώρας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ομπάμα τονίζει ότι οι εκλογές αυτές είναι ουσιώδους σημασίας «για το δημοκρατικό μέλλον του Αφγανιστάν και για να συνεχιστεί η διεθνής βοήθεια προς τη χώρα». 

«Βασιζόμαστε στις αφγανικές υπηρεσίες ότι θα εκτελέσουν καλά το καθήκον τους τις επόμενες εβδομάδες, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν συνεχάρη στον αφγανικό λαό για τη συμμετοχή του στις «ιστορικές εκλογές που θα επιτρέψουν στη χώρα να γυρίσει σελίδα».

«Κάθε φωνή μετράει και ο καθένας είναι μια φωνή υπέρ της δημοκρατίας. Οι Αφγανοί, νέοι και γέροι, έδειξαν με σαφήνεια ότι είναι αποφασισμένοι να διαδραματίσουν ένα ρόλο στο μέλλον της χώρας τους αλλά επίσης έδειξαν ότι επιθυμούν ένα μέλλον βασισμένο στις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

Η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς να σημειωθεί κάποιο σημαντικό επεισόδιο παρά τις απειλές των Ταλιμπάν ότι θα εξαπέλυαν επιθέσεις.

Σύμφωνα με τις αφγανικές αρχές η συμμετοχή θα ξεπεράσει το 50%, θα είναι δηλαδή κατά πολύ μεγαλύτερη από εκείνη των προεδρικών εκλογών του 2009, όταν είχε φτάσει στο 30%.

Τα πρώτα αποτελέσματα του πρώτου γύρου θα γίνουν γνωστά στις 24 Απριλίου και εάν χρειαστεί θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων προέδρων στις 28 Μαΐου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή