Αναίτια σκότωσαν αμάχους οι στρατιώτες του Τσαντ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Παρασκευή, 04 Απριλίου 2014 19:53
UPD:19:57
REUTERS/Emmanuel Braun

Οι στρατιώτες από το Τσαντ είχαν μεταβεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για να επαναπατρίσουν τους συμπατριώτες τους που προσπαθούν να γλιτώσουν από τα βίαια επεισόδια στη χώρα.

A- A A+

Στρατιώτες από το Τσαντ πυροβόλησαν εναντίον του πλήθους στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Μπανγκί το προηγούμενο Σάββατο χωρίς να υπάρξει καμία πρόκληση, σκοτώνοντας τουλάχιστον 30 ανθρώπους και τραυματίζοντας ακόμη 300, ανέφερε την Παρασκευή ο ΟΗΕ.

«Μόλις η αυτοκινητοπομπή του εθνικού στρατού του Τσαντ έφτασε στην περιοχή της αγοράς της συνοικίας PK12, άνοιξαν πυρ εναντίον των πολιτών χωρίς να υπάρξει πρόκληση», δήλωσε από τη Γενεύη ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ, παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΗΕ για το επεισόδιο.

«Την ώρα που οι άνθρωποι έτρεχαν πανικόβλητοι προς όλες τις κατευθύνσεις, οι στρατιώτες συνέχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως», πρόσθεσε ο κ. Κόλβιλ.

«Γιατί άρχισαν να πυροβολούν; Δεν είναι ξεκάθαρο», σημείωσε ο ίδιος απαντώντας σε πολλές ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο στο Μπανγκί και τουλάχιστον 300 ακόμη τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, έγκυες και ηλικιωμένοι.

Ο κ. Κόλβιλ διευκρίνισε εξάλλου ότι οι στρατιώτες που εμπλέκονται στο συμβάν ανήκουν στον εθνικό στρατό του Τσαντ και όχι στην δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (Misca).

Οι στρατιώτες από το Τσαντ είχαν μεταβεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για να επαναπατρίσουν τους συμπατριώτες τους που προσπαθούν να γλιτώσουν από τα βίαια επεισόδια στη χώρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι ερευνητές του ΟΗΕ, «φαίνεται ότι η ενέργεια των δυνάμεων του Τσαντ ήταν εντελώς δυσανάλογη, καθώς άνοιξαν πυρ σε αγορά γεμάτη άοπλους πολίτες», υπογράμμισε ο κ. Κόλβιλ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή