Ευθείες βολές Πούτιν κατά στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης

«Aξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης υποστηρίζουν τους τσετσένους αυτονομιστές»
Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2004 13:48
UPD:15:01
A- A A+

Ο ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν κατηγόρησε ευθέως μεσαία στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης ότι υπονομεύουν τη μάχη της Ρωσίας κατά της τρομοκρατίας, υποστηρίζοντας τους τσετσένους αυτονομιστές.

Ο κ. Πούτιν εξαπέλυσε τις κατηγορίες αυτές κατά τη διάρκεια συνάντησης με ειδικούς στα θέματα εξωτερικής πολιτικής από χώρες της Δύσης.

Υπογραμμίζοντας την πολύ καλή προσωπική του σχέση με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, τον οποίο χαρακτήρισε φιλικό, αξιοπρεπή και προβλέψιμο άνθρωπο, ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι κάθε φορά που η Ρωσία διαμαρτυρόταν στην αμερικανική κυβέρνηση για τις συναντήσεις μεταξύ αμερικανών αξιωματούχων και εκπροσώπων των τσετσένων αυτονομιστών, η απάντηση που ελάμβανε ήταν ότι «διατηρούμε το δικαίωμα να συνομιλούμε με όποιον επιθυμούμε».

Ο ρώσος πρόεδρος απέδωσε τη στάση αυτή των εν λόγω αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπους στη «νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου» που, όπως είπε, τους χαρακτηρίζει.

«Δεν είναι μαχητές της ελευθερίας», τόνισε ο κ. Πούτιν αναφερόμενος τους τσετσένους αυτονομιστές. «Εσείς θα μιλάγατε με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν;», ρώτησε με νόημα. «Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν επιτέθηκε στις ΗΠΑ υποστηρίζοντας ότι το έκανε εξαιτίας της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή», σημείωσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν. «Θα τον αποκαλούσατε αγωνιστή της ελευθερίας;» διερωτήθηκε.

Όπως επισήμανε ο ρώσος πρόεδρος οι τσετσένοι αυτονομιστές επιδιώκουν να προκαλέσουν εθνικές εντάσεις στην πρώην Σοβιετική Ένωση και κάτι τέτοιο θα έχει πολλαπλές και σοβαρές επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή. Στόχος των τρομοκρατών είναι, σύμφωνα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, να φέρουν αντιμέτωπες μεταξύ τους τις δύο εθνότητες της περιοχής, τους Ινγκουσέτους και του Οσέτους.

Οι δηλώσεις αυτές του ρώσου προέδρου έγιναν λίγες εβδομάδες αφότου οι ΗΠΑ παρείχαν άσυλο στο Ιλία Ακμάντοφ, τον «υπουργό Εξωτερικών» του κινήματος των τσετσένων αυτονομιστών.

Ο ρώσος πρόεδρος δικαιολόγησε την απόφαση των ειδικών δυνάμεων να εισβάλουν στο σχολείο της Μπεσλάν, καθώς, όπως είπε, οι τρομοκράτες είχαν ήδη αρχίσει να σκοτώνουν παιδιά μόνο και μόνο «από βαρεμάρα», όπως χαρακτηριστικά είπε. «Δεν είχαν τι να κάνουν και γι' αυτό σκότωναν παιδιά», δήλωσε με αποτροπιασμό ο κ. Πούτιν.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα του, ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε: «Θα τις κάνουμε με το δικό μας ρυθμό. Η Δημοκρατία μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικές χώρες».

«Στη Ρωσία δημοκρατία είναι αυτός που φωνάζει πιο δυνατά, στις ΗΠΑ είναι αυτός που έχει τα περισσότερα χρήματα», κατέληξε ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή