Γ. Παπανδρέου: Θέλω να δω την Ελλάδα να πετυχαίνει

Παρασκευή, 04 Απριλίου 2014 17:42
UPD:17:46
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Στην ομιλία του στο γνωστό think tank CEPS, το οποίο διοργάνωνε συνέδριο με θέμα «Αξίζει η Ευρώπη;» («Does Europe Matter?»), ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η Ελλάδα ήταν όντως πρόβλημα, αλλά δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα της Ευρωζώνης (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Για το θέμα που προέκυψε με τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκο μίλησε ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο της ομιλίας του σε συνέδριο στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που του ζήτησαν να σχολιάσει την κατάσταση που υπάρχει στη χώρα και το κατά πόσο η Ελλάδα αντέχει μία πολιτική κρίση και εάν διαθέτει «χρόνο» για μία έναν νέο εκλογικό κύκλο, δήλωσε ότι «εκλογικοί κύκλοι θα συνεχίσουν να υπάρχουν και ο λαϊκισμός δεν μπορεί να κερδίζει πάντα, αν υπερασπιζόμαστε με θάρρος αυτό που πιστεύουμε».

Σε ό,τι αφορά την άποψή του για το κατά πόσο το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση εξαιτίας του θέματος Μπαλτάκου - με δεδομένες και τις προηγούμενες δηλώσεις του ότι η παραίτηση του κ. Μπαλτάκου δεν είναι αρκετή - υποστήριξε ότι «το μόνο που θέλω είναι να βοηθήσω. Δεν έχω καμία προσωπική φιλοδοξία. Θέλω να δω την Ελλάδα να πετυχαίνει».

«Η Ελλάδα δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα της Ευρωζώνης»

Στην ομιλία του στο γνωστό think tank CEPS, το οποίο διοργάνωνε συνέδριο με θέμα «Αξίζει η Ευρώπη;» («Does Europe Matter?»), ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η Ελλάδα ήταν όντως πρόβλημα, αλλά δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα της Ευρωζώνης.

Όπως είπε, το πρόβλημα της Ελλάδας και των άλλων χωρών του Νότου ήταν συστημικό πρόβλημα της ίδιας της ευρωζώνης, το οποίο, όμως, η Ευρώπη δεν ήθελε να το αντιμετωπίσει. «Η έλλειψη συλλογικής απάντησης στην κρίση κάθε άλλο παρά δημιούργησε κλίμα εμπιστοσύνης στις αγορές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε την πρωτοφανή πρόοδο που έχει επιτύχει η χώρα τα τέσσερα τελευταία χρόνια τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε διαρθρωτικό επίπεδο.

Τόνισε ότι παρά το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, η Ελλάδα έκανε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει ποτέ κράτος σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, κατάφερε να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ βρίσκεται πρώτη στον κατάλογο του ΟΟΣΑ στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να αναφερθεί στα καίρια χτυπήματα που δέχτηκε η Ελλάδα, όπως η απώλεια του κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 30% και η εκτόξευση της ανεργίας.

Εξέφρασε την άποψη ότι η Ε.Ε. θα έπρεπε εξαρχής να έχει παρέμβει προκειμένου να πείσει τις αγορές ότι δεν υπήρχε ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και να διασφαλίσει μια ομαλότερη πορεία ανάκαμψης της χώρας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η λιτότητα που επιβλήθηκε στη χώρα δεν συνοδεύτηκε από τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή