Επιτάχυνση ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στη συναντηση Α. Σαμαρά με πρόεδρο του TUSIAD

Παρασκευή, 04 Απριλίου 2014 17:22
UPD:17:32
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (φωτ. αρχείου) ο πρόεδρος του τουρκικού Βιομηχανικού και Επιχειρηματικού Συνδέσμου TUSIAD κ. Muharrem Yilmaz.

A- A A+

Την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος του τουρκικού Βιομηχανικού και Επιχειρηματικού Συνδέσμου TUSIAD κ. Muharrem Yilmaz, αναγνωρίζοντας ότι το Κυπριακό αποτελεί ένα βασικό εμπόδιο προς την κατεύθυνση αυτή. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Yilmaz ανέφερε ότι «η επίσκεψη μας στην Αθήνα έχει την έννοια της συνομιλίας με τις ελληνικές αρχές, οι οποίες έχουν την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ζητήσαμε και προσμένουμε ελληνική στήριξη στην επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στο πλαίσιο αυτής της πορείας».

Ο πρόεδρος του TUSIAD, υπενθύμισε και τις «θετικές δηλώσεις τόσο του Προέδρου της Γαλλίας François Hollande κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Τουρκία όσο και τις δηλώσεις της Καγκελαρίου Merkel όταν την επισκέφθηκε ο Τούρκος Πρωθυπουργός στη Γερμανία».

«Το θέμα μας και οι προσμονές μας είναι στην κατεύθυνση του ανοίγματος των κεφαλαίων 23 και 24 των προενταξιακών διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Κληθείς να μεταφέρει την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά, ο ίδιος απάντησε ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τα κεφάλαια που πρέπει να ανοίξουν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας δεν περιορίζονται μόνο με το κεφάλαιο 23 και 24 αλλά επεσήμανε και τα κεφάλαια 5, 8 και 19 των διαπραγματεύσεων αυτών».

Δ. Δασκαλόπουλος

Απ' την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε ότι «θέλουμε μια Τουρκία πιο κοντά στην Ευρώπη, γιατί την θέλουμε πιο κοντά στην Ελλάδα. Και αυτή η υπεραξία αμοιβαίου συμφέροντος που δημιουργείται είναι χρήσιμη και για τους πολιτικούς, για να αντιμετωπίσουν το σύνολο των θεμάτων που υπάρχουν μεταξύ μας».

«Σε κάθε περίπτωση, η αναπτυξιακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μέσα στην Ευρωπαϊκή προοπτική, μέσα στη Μεσογειακή λεκάνη, είναι στρατηγικά επιβεβλημένη για το συμφέρον και των δυο μας», ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή