Επικρίσεις κατά Σπηλιωτόπουλου για το τζαμί

Παρασκευή, 04 Απριλίου 2014 16:12
UPD:17:00
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΛΕΝΤΖΑΣ

Σε συνέντευξή του ο κ. Σπηλιωτόπουλος αναφέρει ότι για θέματα μείζονος ενδιαφέροντος -όπως για παράδειγμα η ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα- πρέπει να συμμετέχει η κοινωνία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

A- A A+

Αντιδράσεις προκάλεσε  η τοποθέτηση του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων Άρη Σπηλιωτόπουλου υπέρ της διενέργειας τοπικού δημοψηφίσματος για τη δημιουργία τζαμιού στην Αθήνα.

Τόσο ο συνυποψήφιός του με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδης όσο και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ διατύπωσαν επικρίσεις.

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανέφερε ότι για θέματα μείζονος ενδιαφέροντος πρέπει να συμμετέχει η κοινωνία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, μέσω συγκεκριμένων θεσμών, ενώ πρόσθεσε πως τέτοιο θεσμό αποτελεί το δημοψήφισμα και τέτοιο ζήτημα είναι η ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα.

Ο κ. Σακελλαρίδης κατηγόρησε τον υποψήφιο με τη στήριξη της ΝΔ ότι παραβλέπει την ανάγκη για απόλυτο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τις αυτονόητες διεθνείς δεσμεύσεις της πολιτείας για σεβασμό της ανεξιθρησκίας όλων των κατοίκων, ενώ επισήμανε πως «καθώς ορισμένα δικαιώματα των μειοψηφιών είναι απαράβατα, ζήτημα δημοψηφίσματος για το ζήτημα αυτό, ουσιαστικά δεν τίθεται, όπως δεν μπορεί να τεθεί σε πόλεις όπου οι Χριστιανοί είναι μειοψηφία.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος δέχθηκε όμως και πυρά από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, που συνέδεσαν τη θέση του αυτή με την υπόθεση Μπαλτάκου, αλλά και με ακροδεξιά ατζέντα.

Συγκεκριμάν, το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του τονίζει πως δεν είναι δυνατόν να τεθεί σε δημοψήφισμα ένα ζήτημα που αφορά ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς αυτά δεν πρέπει να εξαρτώνται από τη βούληση της πλειοψηφίας.

«Πρόκειται για άγνοια των βασικών αρχών του δυτικού θεσμικού πολιτισμού ή δεν έμαθε ότι έφυγε ο κ. Μπαλτάκος;», διερωτάται το Κίνημα..  

Έντονη ήταν και η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ, η οποία σημειώνει πως την ίδια ώρα που η κοινή γνώμη παρακολουθεί τις αποκαλύψεις για την υπόθεση του κ. Μπαλτάκου, ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανοίγει την ακροδεξιά ατζέντα συντασσόμενος με όσους θέλουν να μπλοκάρουν την ανέγερση τεμένους στην Αθήνα.

Η Δημοκρατική Αριστερά παρατηρεί επίσης πως τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν προσφέρονται για τις προεκλογικές ανάγκες κανενός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή