Φ. Κουβέλης: Πολιτική αναγκαιότητα η ισχυροποίηση του προοδευτικού πόλου

Πέμπτη, 03 Απριλίου 2014 17:36
UPD:17:40
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης (φωτ. αρχείου) έκανε λόγο για μία κεντροαριστερά, εκφραστή της κοινωνίας, που θα διασφαλίζει την αυτονομία της πολιτικής από εξωθεσμικά συμφέροντα που θα οδηγήσει σε μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση.

A- A A+

Πολιτική αναγκαιότητα χαρακτήρισε τη συγκρότηση και ισχυροποίηση του προοδευτικού πόλου ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης στην εκδήλωση της «Δημοκρατική Αριστεράς –Προοδευτικής Συνεργασίας» στην Πάτρα. Ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε τους λόγους που δεν συμφώνησε στην σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση ενός τρίτου πόλου, ενώ επανεπιβεβαίωσε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του προοδευτικού πόλου.

Ο κ. Κουβέλης έκανε λόγο για μία κεντροαριστερά, εκφραστή της κοινωνίας, που θα διασφαλίζει την αυτονομία της πολιτικής από εξωθεσμικά συμφέροντα που θα οδηγήσει σε μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση.

Για τις διάφορες κινήσεις που γίνονται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς τις χαρακτήρισε ως πρωτοβουλίες, χωρίς σαφές στίγμα και χωρίς ιδεολογικές αναφορές.

Όπως είπε εκφράζουν πιθανώς ορισμένες ευαισθησίες και διεκδικούν την κοινή λογική.

Ωστόσο διερωτήθηκε για το τι προτάσσει η λεγόμενη κοινή λογική για τις εργασιακές σχέσεις, για τους ανέργους, τους απλήρωτους του ιδιωτικού τομέα και για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν φτάνει η καταδίκη του πολιτικού το ζητούμενο είναι η θετική πρόταση αλλαγής του.

«Και η αλλαγή αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς συγκρούσεις με το κατεστημένο, χωρίς προτάσεις πολιτικής με επιδερμικές προσεγγίσεις» είπε.

Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε και στην κριτική που του ασκήθηκε στο ζήτημα της μη σύμπλευσης με το ΠΑΣΟΚ στη συγκρότηση ενός τρίτου πόλου.

Όπως είπε οι  πολιτικές συνεργασίες δεν ασκούνται έξω από το πλαίσιο πολιτικών και διευκρίνισε ότι «η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έκανε επιλογές που την προσδένουν στο άρμα των συντηρητικών πολιτικών».

 Για μας, υπογράμμισε, όπως ήδη έχουμε πει ο προοδευτικός πόλος έχει νόημα μόνο αν είναι πραγματικά προοδευτικός.

Ο κ. Κουβέλης επαναεπιβεβαίωσε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Δημοκρατικής Αριστεράς – Προοδευτικής Συνεργασίας, λέγοντας ότι  η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, της Ευρώπης της δημοκρατίας, της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης, είναι αδιαπραγμάτευτη.

Πρόσθεσε δε ότι είναι κοινή η διαπίστωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, έκανε κριτική στη Γερμανία υποστηρίζοντας ότι η πολιτική που εφαρμόζεται - με την επιμονή της Γερμανίας – της γενικευμένης ευρωπαϊκής λιτότητας, οδηγεί σε εμφανή και αναγνωρίσιμα αδιέξοδα, οικονομικά – κοινωνικά και πολιτικά.

Είναι σαφές πλέον, επεσήμανε ο κ. Κουβέλης, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται κοινή αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ενοποίηση των δημοσιονομικών και χρηματοοικονομικών λειτουργιών αλλά και ένα συνεκτικό πλέγμα πολιτικών συνανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής και προστασίας του περιβάλλοντος.

«Για τους λόγους αυτούς η μάχη των ευρωεκλογών είναι κρίσιμη. Θα διαμορφωθούν νέοι πολιτικοί συσχετισμοί που θα αντανακλούν τη βούληση των Ευρωπαίων και θα καθορίσουν αποφασιστικά τους όρους της κοινωνικής και οικονομικής ζωής» κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή