Αποκαλυπτήρια της Cortana από τη Microsoft

Πέμπτη, 03 Απριλίου 2014 11:22
UPD:11:22

Η Cortana αντικαθιστά την προηγούμενη λειτουργία αναζήτησης σε smartphones με το λειτουργικό της Microsoft.

A- A A+

Στα επίσημα αποκαλυπτήρια της virtual βοηθού για τα κινητά με Windows Phone, Cortana, προχώρησε η Microsoft.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή – κάποια στοιχεία για την  οποία είχαν διαρρεύσει λίγο καιρό πριν – χρησιμοποιεί τη μηχανή αναζήτησης της εταιρείας, Bing, και δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στη συσκευή για να φέρνει σε πέρας τις εργασίες που τις ανατίθενται από τον χρήστη και να κάνει προτάσεις προσαρμοσμένες στις προτιμήσεις του.

Αντίστοιχες δυνατότητες παρέχουν η Apple με το Siri και η Google με το Google Now. Ωστόσο, όπως αναφέρει στο BBC ο καθηγητής information engineering Στιβ Γιανγκ, του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, «όπως καταλαβαίνω, στην Cortana η Microsoft έχει δουλέψει πολύ για να κατανοείται ένα μεγαλύτερο εύρος σημασιολογιών…οπότε και αναμένεται να μπορεί να καταλαβαίνει πολύ περισσότερα».

Η Cortana πήρε το όνομά της από την τεχνητή νοημοσύνη- βοηθό του Master Chief, κεντρικού πρωταγωνιστή της δημοφιλούς σειράς παιχνιδιών, Halo, και αποκαλύφθηκε στην Build Developers Conference της εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο. Σε πρώτη φάση θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ, μετά στη Μ. Βρετανία και την Κίνα, και στη συνέχεια σε άλλες αγορές, στο πλαίσιο του ευρύτερου update Windows Phone 8.1.

Η Cortana αντικαθιστά την προηγούμενη λειτουργία αναζήτησης σε smartphones με το λειτουργικό της Microsoft. Όταν ενεργοποιείται παρέχει τη δική της πρόταση σχετικά με την εργασία στην οποία θέλει να προχωρήσει ο χρήστης, βάσει της τοποθεσίας του και των προηγούμενων επιλογών του. Εάν ο κάτοχος της συσκευής δώσει στο πρόγραμμα πρόσβαση στο ημερολόγιο, το email, τις επαφές και το ιστορικό browsing, η Cortana θα προσπαθήσει να προβλέψει τις ανάγκες του. Ωστόσο, εάν ο χρήστης δεν θέλει τόσο «παρεμβατικό» χαρακτήρα, μπορεί να αλλάξει τους κανόνες λειτουργίας της «βοηθού» του.

CBSNEWS.COM WEB EXTRAS

«Το θέμα είναι ότι ο χρήστης έχει τον έλεγχο της σχέσης του με την Cortana» δήλωσε σχετικά ο Τζο Μπελφιόρε, στέλεχος της Microsoft, κατά την παρουσίαση. Η εν λόγω λειτουργία, ονόματι «notebook», μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαμόρφωση των «συμπερασμάτων» του συστήματος σχετικά με τις επαφές που αποτελούν τον στενότερο «κύκλο» του χρήστη και το ποιες ώρες δεν επιθυμεί να ενοχλείται. Ο Μπελφιόρε περιέγραψε την Cortana ως τον «πρώτο πραγματικά προσωπικό ψηφιακό βοηθό», καθώς μπορεί να κάνει επίσης απλές «συζητήσεις» με τον χρήστη όσον αφορά στις εργασίες που της ανατίθενται.

Αν και, σύμφωνα με το BBC, κατά την παρουσίαση η Cortana είχε προβλήματα στην πρόγνωση του καιρού όσον αφορά στη μετατροπή της θερμοκρασίας από βαθμούς Κελσίου σε βαθμούς Κέλβιν και στην κατανόηση ενός αιτήματος για τηλεφωνική κλήση, ο Μπελφιόρε επεσήμανε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις οι οδηγίες/εντολές μπορούν και να πληκτρολογηθούν, ενώ πρόσθεσε ότι χάρη σε τεχνικές machine learning το σύστημα βελτιώνεται όσο περισσότερο αλληλεπιδρά με ανθρώπους. Επίσης, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του MIT Technology Review, η Cortana συνεργάζεται πιο «στενά» με άλλες λειτουργίες και εφαρμογές σε μια συσκευή σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, οπότε και θα είναι δυνατόν για τους developers να δημιουργούν εφαρμογές που θα ελέγχονται από το πρόγραμμα.

Προτεινόμενα για εσάς