Στρατιώτης ο δράστης της επίθεσης σε βάση στο Τέξας

Πέμπτη, 03 Απριλίου 2014 07:11
UPD:09:57
REUTERS/ERICH SCHLEGEL
A- A A+

Αμερικανός στρατιώτης, ο οποίες φέρεται να είχε ψυχικές διαταραχές, είναι ο δράστης της ένοπλης επίθεσης στη στρατιωτική βάση Φορτ Χουντ του Τέξας, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της βάσης Μάρκ Μίλεϊ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο δράστης, ο οποίος σκότωσε τρεις στρατιώτες και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, είχε υπηρετήσει για τέσσερις μήνες στο Ιράκ το 2011 και υπέφερε από ψυχολογικά προβλήματα, για τα οποία βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση.

Ο στρατηγός Μίλεϊ διευκρίνισε ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το περιστατικό συνδέεται με τρομοκρατία.

Από την επίθεση έχουν τραυματιστεί 16 ακόμη άτομα, με τουλάχιστον τέσσερα από αυτά να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο άνδρας εισέβαλε οπλισμένος σε ένα κτήριο της βάσης και άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο Smith & Wesson που είχε προμηθευτεί πρόσφατα από κατάστημα της περιοχής και είχε εισαγάγει παράνομα στη βάση. Στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε στρατιωτικό όχημα, με το οποίο μετακινήθηκε προς άλλο άλλο κτήριο όπου και πάλι άνοιξε πυρ.

Συγκλονισμένος ο Ομπάμα

EURONEWS

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για το φονικό επεισόδιο στη βάση όπου διαμένουν περίπου 40.000 στρατιωτικοί με τις οικογένειες τους και δήλωσε συγκλονισμένος.

«Προφανώς, αυτό ξανάνοιξε τον πόνο για αυτό που συνέβη στο Φορτ Χουντ πριν πέντε χρόνια» είπε ο  αναφερόμενος στο μακελειό του 2009, όταν ο πρώην ψυχίατρος του στρατού Νιντάλ Χασάν, πυροβόλησε και σκότωσε 13 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 32.

«Θα φθάσουμε στο βάθος αυτού που συνέβη», δεσμεύθηκε και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε τις οικογένειες αυτές. Γνωρίζουμε τις εξαιρετικές τους υπηρεσίες προς την πατρίδα μας και τις θυσίες που κάνουν. Φυσικά οι σκέψεις και οι προσευχές μας στρέφονται προς ολόκληρη την κοινότητα».

Υπογραμμίζοντας ότι πολλοί από τους στρατιώτες της βάσης Φορτ Χουντ έχουν υπηρετήσει πολλές θητείες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε: «Οταν βρίσκονται στη βάση τους, έχουν ανάγκη να αισθάνονται ασφαλείς. Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι συνέβη απόψε, αλλά είναι προφανές ότι αυτή η αίσθηση ασφάλειας διερράγη για μία ακόμη φορά».

Κατά την πτήση επιστροφής του από το Σικάγο στην Ουάσιγκτον ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεδιάσκεψη για το θέμα με τον υπουργό Αμυνας Τσακ Χέιγκελ, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Μάρτιν Ντέμπσεϊ και τον υποδιευθυντή του FBI Μάρκ Τζουλιάνο.

Χέιγκελ: Νέα φοβερή τραγωδία

Από την πλευρά του ο κ. Χέιγκελ, μιλώντας από τη Χαβάη όπου είχε συνάντηση με τους υπουργούς Άμυνας χωρών της Ασίας, έκανε λόγο για μια νέα «φοβερή τραγωδία ». Πολλοί από τους στρατιώτες που ζουν στη βάση έχουν πάρει μέρος στις επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή