Τρελή κατακρήμνιση στον γκρεμό του συμφέροντος

Στο Εθνικό Θέατρο
Τετάρτη, 09 Απριλίου 2014 09:00
A- A A+

Μια τρελή ηρωίδα σατιρίζει την τυραννία που επιβάλει το χρήμα και, με όπλο το  καυστικό χιούμορ της, γκρεμίζει συθέμελα τον κόσμο της απάτης και του συμφέροντος που μας περιβάλλει. Ισορροπώντας ανάμεσα στη φαντασία και τη λογική, το όνειρο και την πραγματικότητα, το έργο του Ζαν Ζιρωντού, «Η τρελή του Σαγιό», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια, στο Εθνικό Θέατρο.

Ένα φωτεινό έργο στο σκοτάδι του πολέμου

Γραμμένη το 1945, μέσα στη δίνη του πολέμου και της κατοχής της Γαλλίας από τους Γερμανούς, από τον μυθιστοριογράφο, δοκιμιογράφο, θεατρικό συγγραφέα και διπλωμάτη, που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Γάλλους δραματουργούς του Μεσοπολέμου, «Η τρελή του Σαγιό» υμνεί την ποίηση και την ελεύθερη ζωή. Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης: «Ο Ζιρωντού γράφει το πιο φωτεινό του έργο στην πιο σκοτεινή περίοδο της ζωής του».

Με λαμπρές σπουδές, δυο φορές πληγωμένος στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο και Ιππότης της Λεγεώνος της Τιμής, ο Ζαν Ζιρωντού υπηρέτησε σε διπλωματικές και διοικητικές θέσεις, συγγράφοντας συγχρόνως μυθιστορήματα. Στράφηκε στο θέατρο μετά την γνωριμία του με τον κωμικό Λουί Ζουβέ, ο οποίος σκηνοθέτησε και ερμήνευσε τα σπουδαιότερα έργα του. Όπως και άλλοι δραματουργοί της δεκαετίας 1930 - 1940, «ξαναέγραψε» τους αρχαίους ελληνικούς μύθους, ιδωμένους από μια σύγχρονη οπτική. Αναμείγνυε το τραγικό και το ελαφρύ με ασυνήθιστες εικόνες απαράμιλλης κομψότητας και ποίησης.

Σημαδεύοντας στην αχίλλειο πτέρνα τους

Ενσαρκωμένη από την Άννα Παναγιωτοπούλου, η ηρωίδα του έργου, η ονειροπόλα και εκκεντρική κλοσάρ Ορελί, που περιφέρεται με τα παράταιρα ρούχα της στην περιοχή του Σαγιό, βλέπει τον κόσμο με τα δικά της μάτια: ευτυχισμένο και όμορφο. Μέχρι που κάποιοι αδίστακτοι επενδυτές αποφασίζουν να εκμεταλλευτούν το υπέδαφος του Παρισιού, για να πλουτίσουν από το πετρέλαιο. Τότε, η ιδεαλίστρια Ορελί στέκεται απέναντί τους και τους πολεμάει με πάθος. Μαζί με τους φίλους της, στήνει στους κερδοσκόπους μια παγίδα, που τους οδηγεί στην καταστροφή, σημαδεύοντάς τους στην αχίλλειο πτέρνα τους, την απληστία.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Γιάννης Ιορδανίδης, σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας, σκηνικά - κοστούμια: Αναστασία Αρσένη, μουσική: Θοδωρής Οικονόμου, φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ, κίνηση: Φώτης Διαμαντόπουλος, μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου, βοηθός σκηνοθέτη: Τάσος Αλατζάς. Παίζουν: Άννα Παναγιωτοπούλου, Μαρίνα Καλογήρου, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Γιάννης Δεγαΐτης, Κατερίνα Δημάδη, Βασίλης Ευταξόπουλος, Alex Leonn, Έρση Μαλικένζου, Δημήτρης Μάριζας, Ηλιάνα Μπάλα, Βασίλης Μπισμπίκης, Πάνος Μπόρας, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Αργύρης Παυλίδης, Βασίλης Ρίσβας, Παύλος Σαχπεκίδης, Πάνος Σταθακόπουλος, Γιώργος Τσούρμπας, Βαγγέλης Χατζηνικολάου.

Πληροφορίες
Εθνικό Θέατρο - Κεντρική Σκηνή: Αγίου Κωνσταντίνου 22 - 24, Αθήνα, τηλ.: 210 5288170 - 171. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Κυριακή: 20:30. Τιμές εισιτηρίων: 20, 15, 10 (φοιτητικό) ευρώ, κάθε Πέμπτη (ενιαία τιμή): 13 ευρώ.  Προπώληση: ταμεία θεάτρου, τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: www.n-t.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς