Φόρος τιμής στον «Γαλάζιο Αγγελο»

Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2001 17:20
UPD:21:09

A- A A+

Φόρο τιμής απέτισαν στην Μάρλεν Ντίτριχ, τον «Γαλάζιο Αγγελο», ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοχάνες Ράου, ο δήμαρχος του Βερολίνου Κλάους Βοβεράιτ και πολλοί φίλοι και θαυμαστές της, σήμερα Πέμπτη, που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννησή της (27 Δεκεμβρίου 1901).

Η Μάρλεν Ντίτριχ πέθανε στις 6 Μαΐου του 1992 στο διαμέρισμά της στο Παρίσι, όπου ζούσε απομονωμένη τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής της και ετάφη όπως είχε ζητήσει στο νεκροταφείο της πόλης που γεννήθηκε, του Βερολίνου, δίπλα στην μητέρα της.

Ο γερμανός πρόεδρος δήλωσε αφήνοντας ένα μπουκέτο λουλούδια στον τάφο της πως θέλησε «να τιμήσει μια μοναδική καλλιτέχνιδα, που αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής της στην ελευθερία και τη δημοκρατία, την εποχή της εθνικοσοσιαλιστικής δικτατορίας», αν και πολλοί συμπατριώτες της θεωρούσαν, ακόμα και μετά το 1945, ότι πρόδωσε την πατρίδα της.

Μιλώντας για την Ντίτριχ, ο δήμαρχος του Βερολίνου εξέφρασε το θαυμασμό του για τη γυναίκα αυτή που «απέρριψε, χωρίς να συμβιβαστεί, το ναζισμό». «Εμεινε πιστή στον εαυτό της, εγκατέλειψε την πατρίδα της και δέχτηκε τις προσβολές των συμπατριωτών της όταν επισκέφτηκε το Βερολίνο το 1960», επισήμανε ο κ. Βοβεράιτ.

Οι εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από τη γέννησή της άρχισαν χθες και θα κορυφωθούν σήμερα με μια μεγάλη δεξίωση στο Μουσείο Κινηματογράφου στο Βερολίνο. Παράλληλα σε δύο μεγάλα θέατρα της πόλης θα δοθούν παραστάσεις με τα διασημότερα τραγούδια της και το τηλεοπτικό δίκτυο ARD θα προβάλει την κλασική ταινία της «Το εξπρές της Σανγκάης».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή