ΙΡΙ: «Εσκεμμένος έλεγχος» της κάλυψης της τραγωδίας στο σχολείο του Μπεσλάν

Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2004 14:51
A- A A+

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI, έδρα Βιέννη), η Μόσχα εμπόδισε δημοσιογράφους να καλύψουν την τραγωδία των ομήρων στο Μπεσλάν.

Μια σειρά επεισοδίων δίνουν «την εντύπωση πως υπήρξε εσκεμμένα έλεγχος» της κάλυψης της τραγωδίας στο σχολείο του Μπεσλάν, στη Βόρεια Οσετία, από τα μέσα ενημέρωσης, υπογραμμίζει το IPI.

Το ΙΡΙ έκανε λόγο για συλλήψεις και απολύσεις δημοσιογράφων που κάλυπταν την τραγωδία των ομήρων στο Μπεσλάν της Ρωσίας, ενώ όπως υποστήριξη πολλοί ήταν οι δημοσιογράφοι που δέχθηκαν επιθέσεις κατά της σωματικής τους ακεραιότητας ή παρενοχλήθηκαν με άλλους τρόπους από τις ρωσικές αρχές.

Το IPI έκανε ειδική αναφορά στο διευθυντή της εφημερίδας «Ιζβέστια» Ραφ Σακίροφ, ο οποίος δήλωσε στο ραδιόφωνο πως εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση λόγω του φύλλου της εφημερίδας που κυκλοφόρησε το περασμένο Σάββατο. Η εταιρεία που εκδίδει την εφημερίδα, η Profmedia, κατηγόρησε τον Σακίροφ ότι η κάλυψη ήταν «υπερβολικά ριζοσπαστική και υπερβολικά αρνητική».

Στο φύλλο του Σαββάτου η «Ιζβέστια» δημοσίευσε φωτογραφίες από το αιματηρό τέλος της σύλληψης των ομήρων, ενώ ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που έκανε γνωστό ότι στην πραγματικότητα οι όμηροι ήταν πολλοί περισσότεροι απ' όσους είχαν αρχικά ανακοινώσει οι αρχές.

Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή