Ιταλία: Σαφές προβάδισμα για το Δημοκρατικό Κόμμα εν όψει ευρωεκλογών

Δημοσκόπηση για το πρακτορείο Ansa
Τετάρτη, 02 Απριλίου 2014 12:44
UPD:12:48
EPA/ANGELO CARCONI

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το Δημοκρατικό Κόμμα ευνοείται από την «δυναμική πολιτική συνεχών εξαγγελιών» του νέου Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Το 33% της πρόθεσης ψήφου των Ιταλών συγκεντρώνει το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, ενόψει των ευρωεκλογών, σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα του ινστιτούτου Piepoli η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ansa.

Σε απόσταση 10 ποσοστιαίων μονάδων ακολουθεί το κίνημα Πέντε Αστέρων του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο, ενώ το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι «πείθει» το 20% του στατιστικού δείγματος.

Ακολουθούν το ψηφοδέλτιο «η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα», με το 4,5% της πρόθεσης ψήφου, η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο και η Λέγκα του Βορρά με 4% και το δεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» με ποσοστό 3,5%.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι βάσει της ιταλικής νομοθεσίας, το όριο εισόδου για τις πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν να εκλέξουν αντιπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο, τίθεται στο 4%, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το Δημοκρατικό Κόμμα ευνοείται από την «δυναμική πολιτική συνεχών εξαγγελιών» του νέου Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Ο Μπέπε Γκρίλο, από την μεριά του, έχει θέσει ως στόχο τα Πέντε Αστέρια να καταφέρουν να εκλέξουν έστω και έναν ευρωβουλευτή περισσότερο από ό,τι η Κεντροαριστερά. Η τελευταία δημοσκοπική έρευνα, ωστόσο, δείχνει ότι η όλη προσπάθεια μοιάζει αρκετά δύσκολη.

Σε ό,τι αφορά τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος στράφηκε πρόσφατα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κατοικίδιων ζώων, δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει αν το επώνυμό του θα πλαισιώνει το ψηφοδέλτιο της Φόρτσα Ιτάλια, ούτε εάν τελικά πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα ένα από τα πέντε παιδιά του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή