Η Ολομέλεια του ΣτΕ θα κρίνει τη συνταγματικότητα της κατανομής των πρσλήψεων των εκπαιδευτικών

Το Γ' Τμήμα που παρέπεμψε το θέμα τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας
Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014 18:55
UPD:19:04
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟ
A- A A+

Τη Συνταγματικότητα ή όχι της κατανομής των προσλήψεων των εκπαιδευτικών που έγινε με τον Νόμο 3848/2010 καλείται να κρίνει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το  Γ’  Τμήμα του ΣΤΕ, το οποίο παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, αποφάνθηκε ότι η νομοθετική ρύθμιση είναι αντισυνταγματική, καθώς έκρινε ότι ο αναλογικός διορισμός (60%-40%) των εκπαιδευτικών που προβλέπει το άρθρο 9 του νόμου 3848/2010 είναι αντίθετος στις Συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, όπως ορίζουν τα άρθρα 4 και 103 του Συντάγματος. 

Το Διοικητικό Εφετείο με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης, έστειλε στο ΣΤΕ προδικαστικά ερωτήματα σχετικά  με τη Συνταγματικότητα ή μη του νομοθετικού πλαισίου που διαμορφώθηκε το 2010 για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών.

Σημειώνεται ότι στα Διοικητικά Δικαστήρια είχαν προσφύγει 85 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων υποστηρίζοντας  ότι  θα έπρεπε να διοριστούν τη σχολική περίοδο 2010-2011, αλλά κατ΄ εφαρμογή των νόμων 3833/2010 και 3848/2010, δεν διορίστηκαν, τονίζοντας την αντισυνταγματικότητα του νέου τρόπου διορισμού των εκπαιδευτικών.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον του ΣΤΕ, άλλοι 54 εκπαιδευτικοί  τάχθηκαν υπέρ των θέσεων και απόψεων των 85 συναδέλφων τους που είχαν προσφύγει ήδη στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Με τους εν λόγω δύο νόμους καθορίστηκε, μεταξύ των άλλων,  ότι οι διορισμοί των μονίμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα γίνουν κατά 60% από τους πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ και σε ποσοστό 40% από τους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών με πραγματική υπηρεσία.

Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν πως και οι υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν τον αριθμό διορισμού ως μονίμων, αναπληρωτών ή ωρομισθίων εκπαιδευτικών  με 30 ή 24 μήνες προϋπηρεσία προσκρούουν στο Σύνταγμα, καθώς δεν αναφέρουν συγκεκριμένα κριτήρια βάσει των οποίων καθορίζεται ο αριθμός των διοριστέων εκπαιδευτικών με 30μήνη ή 24μήνη προϋπηρεσία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή