Κίεβο: «Αποσύρονται σταδιακά» τα ρωσικά στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία

Ειδική οικονομική ζώνη η Κριμαία, δηλώνει από τη Συμφερόπολη ο Μεντβέντεφ
Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014 12:23
UPD:13:47
REUTERS/VASILY FEDOSENKO

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Η Ρωσία «αποσύρει σταδιακά» τα στρατεύματά της που είχαν αναπτυχθεί στα σύνορα της Ουκρανίας, δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, ο οποίος είχε εκφράσει φόβους για εισβολή στο ανατολικό τμήμα της χώρας του, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από πλευράς της Μόσχας.

«Όι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται σταδιακά από τα σύνορα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ολέξι Ντμιτρασκίφσκι. «Αυτό μπορεί να έχει σχέση με την ανάγκη να εξασφαλιστεί μια αλλαγή φρουράς», συμπλήρωσε.

Άλλη εκδοχή είναι ότι η σταδιακή αποχώρηση συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, οι οποίες διεξήχθησαν το βράδυ της Κυριακής στο Παρίσι ανάμεσα στους επικεφαλής της ρωσικής και της αμερικανικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι αντίστοιχα.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας Αντρέι Παρούμπιι είχε δηλώσει ότι η Μόσχα είχε συγκεντρώσει 100.000 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ είχαν αναφέρει την παρουσία 20.000 ανδρών και είχαν θέσει ως προαπαιτούμενο την αποχώρηση των δυνάμεων αυτών για οποιαδήποτε διευθέτηση της κρίσης, όπως επανέλαβε την Κυριακή ο Τζον Κέρι μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογο του.

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι είχε συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα, εξηγώντας ότι πρόσφατες διεθνείς επιθεωρήσεις δεν είχαν εντοπίσει καμιά ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα και κατηγόρησε τη Δύση για κακοπιστία.

Το Σάββατο ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν είχε «καμία απολύτως πρόθεση ή όφελος» τα στρατεύματά της να περάσουν τα σύνορα της Ουκρανίας.

Στην Κριμαία ο Μεντβέντεφ

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έφθασε εξάλλου τη Δευτέρα στην Κριμαία για επίσκεψη η οποία θα επικεντρωθεί στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χερσονήσου της νότιας Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία, όπως μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

«Βρίσκομαι στη Συμφερόπολη», έγραψε ο κ. Μεντβέντεφ στο λογαριασμό του στο Twitter μετά την προσγείωση του αεροσκάφους του στη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής. «Σήμερα η κυβέρνηση θα συζητήσει εδώ για την ανάπτυξη της Κριμαίας».

Ο επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Κριμαία θα μετατραπεί σε ειδική οικονομική ζώνη με φοροελαφρύνσεις, ώστε να υπάρξει προσέλκυση επενδυτών.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός συνοδεύεται από αντιπροσωπεία μελών της κυβέρνησης, μεταξύ τους ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ίγκορ Σουβάλοφ, για συνεδρίαση με θέμα την «οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης», σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης.

REUTERS/RIA NOVOSTI

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ (δεύτερος από δεξιά, μπροστά) κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε νοσοκομείο παίδων στη Συμφερόπολη της Κριμαίας.

Ο κ. Μεντβέντεφ θα επισκεφθεί επίσης τη Σεβαστούπολη, όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti.

Είναι η πρώτη επίσκεψη τόσο υψηλόβαθμου Ρώσου αξιωματούχου μετά την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου βρέθηκε στη χερσόνησο την περασμένη εβδομάδα και επιθεώρησε στρατεύματα, ενώ επισκέφθηκε και τοπικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει μεταβεί ακόμη στην Κριμαία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή