Το παρασκήνιο της παραίτησης Μάξιμου Χαρακόπουλου

Η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή – Η παρέμβαση στο κείμενο και η στάση των δανειστών
Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014 15:30
UPD:15:31
FOSPHOTOS /Menelaos Myrillas

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Στα ψιλά γράμματα της δήλωσης παραίτησης από την κυβέρνηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου και στις συνεχείς επαφές το τελευταίο εικοσιτετράωρο του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τεχνικές ομάδες της τρόικας, εν γνώσει μάλιστα του κ. Ματίας Μόρς, κρύβεται όλη η αλήθεια του «θρίλερ» της τελευταίας στιγμής και πάλι για το γάλα.

Στο Μαξίμου, εν όψει της συζήτησης στη Βουλή που ξεκινάει σε λίγο, φοβούνται την αντίδραση όσων βουλευτών έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους με τη ρύθμιση. Όπως λένε, παρά τη χθεσινοβραδινή συμφωνία, μετά την παραίτηση Χαρακόπουλου, ουδείς γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν. Ωστόσο, και παρά την παραίτηση του κ. Χαρακόπουλου, επισημαίνουν ότι και ο ίδιος στη δήλωσή του σημειώνει τη σημασία να υπερψηφιστεί συνολικά η συμφωνία με την τρόικα και να μην προκληθεί περαιτέρω φθορά στην κυβέρνηση.           

Η λαθροχειρία στη ρύθμιση για το γάλα

Η παραίτηση Χαρακόπουλου ήταν προϊόν μιας παρέμβασης στο κείμενο που συμφώνησαν τον βράδυ της περασμένη Πέμπτης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο κ. Χατζηδάκης.

Το σημείο του κειμένου που ανέγραφε ότι «η διάρκεια συντήρησης του παστεριωμένου γάλακτος θα γίνεται με ευθύνη του παρασκευαστή μετά από έγκριση των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων κατά τις προβλέψεις του κοινοτικού δικαίου», άλλαξε σε «η διάρκεια συντήρησης του παστεριωμένου γάλακτος θα γίνεται με ευθύνη του παρασκευαστή και υπόκειται σε ελέγχους των αρμοδίων αρχών».

Παρέμβαση η οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ έγινε μετά από την προειδοποίηση των δανειστών μας προς την πλευρά Χατζηδάκη για τήρηση των συμφωνηθέντων στο θέμα του γάλακτος, αλλιώς θα ακυρωνόταν στο σύνολό της η συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας.

Η παρέμβαση των δανειστών ήταν και η αιτία για την οποία ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση «θα τιμήσει τη συμφωνία και δεν χρειάζεται καμία υπόδειξη γι' αυτό».

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικό στέλεχος, σημειώνει ότι άσχετα με την τύχη της ψηφοφορίας αύριο το βράδυ (δεν αναμένει εκπλήξεις) το κλίμα στις Κ.Ο. της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τον κ. Χατζηδάκη είναι κάτι παραπάνω από αρνητικό και δεν αποκλείεται ο υπουργός Ανάπτυξης να είναι το εξιλαστήριο θύμα μιας υπόθεσης που ταλαιπωρεί εδώ και εβδομάδες τη συγκυβέρνηση.     

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή