Στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ταγίπ Ερντογάν στις 23/9

Αμφιβολίες Φίσλερ για την ετοιμότητα της Τουρκίας να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις
Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2004 13:52
A- A A+

Επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο θα πραγματοποιήσει στις 23 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, σε μια τελευταία πρωτοβουλία του προκειμένου να ενισχύσει τις προσπάθειες της χώρας του για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση,

Ο τούρκος πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Ευρωκοινοβούλιο, δύο εβδομάδες πριν από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 6 Οκτωβρίου, για το κατά πόσον η Τουρκία πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια, ώστε να πάρει το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε..

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε. θα αποφασίσουν για το θέμα το Δεκέμβριο, βάσει των συστάσεων της Κομισιόν.

Την αισιοδοξία του για τη αίσια έκβαση του θέματος εξέφρασε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ. «Έχει ήδη αποφασισθεί ότι θα αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. πριν από το τέλος του χρόνου, εάν η έκθεση σχετικά με την πρόοδό μας είναι θετική», είπε ο κ. Γκιουλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Λετονία, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο περιοδείας του στις χώρες της Βαλτικής.

Εν τω μεταξύ oι Financial Times του Λονδίνου αποκαλύπτουν σήμερα ότι ο επίτροπος της Ε.Ε., αρμόδιος για θέματα αγροτικής πολιτικής, Φραντς Φίσλερ, σε επιστολή του προς τα άλλα μέλη της Επιτροπής, αμφισβητεί ανοικτά ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις και προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ενωση θα κινδύνευε να τινάξει στον αέρα τον κοινοτικό αγροτικό προϋπολογισμό.

Στην εννεασέλιδη επιστολή του ο αυστριακός επίτροπος, η θητεία του οποίου λήγει τον προσεχή μήνα, εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσο οι δεσμεύσεις της Αγκυρας, όσον αφορά τη δημοκρατία και την αρχή του κοσμικού κράτους, θα έχουν χρονική διάρκεια και εκφράζει το φόβο ότι «μπορεί να υπάρξει μία φονταμενταλιστική οπισθοδρόμηση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή