Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ο πρώτος γάμος ομοφύλων στη Βρετανία

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014 22:29
UPD:22:31
EURONEWS

Μέχρι σήμερα οι γάμοι στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μόνο μεταξύ ανδρών και γυναικών. Όχι όμως πια. Από το Σάββατο θα επιτρέπονται τελετές και για ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Μάλιστα, το πρόσφατα αναθεωρημένο βρετανικό Οικογενειακό Δίκαιο τους δίνει τα ίδια δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

A- A A+

Οι πρώτοι γάμοι ομοφυλοφίλων θα πραγματοποιηθούν σε πανηγυρικό κλίμα λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην Ουαλία και τη Βρετανία.

Παράλληλα σημαίες των ΛΟΑΔ (των Λεσβιών, των Ομοφυλόφιλων, των Αμφισεξουαλικών και των Διαφυλικών προσώπων) θα πλημμυρίσουν το Λονδίνο και θα υψωθούν σε δημόσια κτίρια καθώς εορτάζεται το ότι τίθεται σε ισχύ ένας πολυαναμενόμενος «νόμος ισότητας».

Το νομοθέτημα αυτό, το οποίο οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ΛΟΑΔ υποστηρίζουν θερμά, έχει πάνω απ’ όλα συμβολικό χαρακτήρα, καθώς τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια απολάμβαναν ήδη τα ίδια γονεϊκά δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια. Δηλαδή μπορούσαν να υιοθετήσουν, να προσφύγουν στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αλλά και να επιλέξουν μια παρένθετη μητέρα, υπό την προϋπόθεση ότι εκείνη δεν λαμβάνει χρηματικό αντίτιμο. Μπορούσαν επίσης να παντρευτούν από το 2005 συνάπτοντας ένα σύμφωνο συμβίωσης.

Σε αντίθεση με τη Γαλλία, όπου πραγματοποιήθηκαν μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας εναντίον του γάμου για όλους, το βρετανικό νομοσχέδιο, το οποίο υπερψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2013 από το κοινοβούλιο, δεν προκάλεσε καμία δυσφορία στην κοινή γνώμη, η οποία στην πλειονότητά της τασσόταν υπέρ της μεταρρύθμισης.

Μια δημοσκόπηση, ωστόσο, που δημοσιεύτηκε σήμερα και διενήργησε το BBC Radio 5 σε ένα δείγμα 1.007 Βρετανών πολιτών, κατέδειξε ότι το 22% των ερωτηθέντων θα απέρριπταν μια πρόσκληση να παραστούν σε ένα γάμο ομοφυλοφίλων, αν και το 68% τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης.

Ο νόμος δίχασε το συντηρητικό κόμμα ενώ η αγγλικανική Εκκλησία εξέφρασε την έντονη διαφωνία της με το περιεχόμενό του.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή