Ουκρανία: «Το παιχνίδι της Ρωσίας παίζει ο ακροδεξιός ''Δεξιός Τομέας''»

Επίθεση του Ουκρανού μεταβατικού προέδρου Τουρτσίνοφ στην οργάνωση
Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014 13:04
UPD:13:08
REUTERS/VASILY FEDOSENKO

Ακτιβιστές του Δεξιού Τομέα απέκλεισαν το κτήριο του ουκρανικού κοινοβουλίου την Πέμπτη το βράδυ στο Κίεβο.

A- A A+

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ καταδίκασε την Παρασκευή την υπερεθνικιστική οργάνωση του «Δεξιού Τομέα», κατηγορώντας την ότι εργάζεται για την «αποσταθεροποίηση» της χώρας, προς όφελος της Ρωσίας.

Ακτιβιστές του Δεξιού Τομέα απέκλεισαν την Πέμπτη το κτήριο του ουκρανικού κοινοβουλίου την Πέμπτη το βράδυ στο Κίεβο, σπάζοντας παράθυρα.

Η κίνησή τους αποτελούσε διαμαρτυρία ενάντια στον υπουργό Εσωτερικών για το θάνατο, από πυρά αστυνομικών, ηγετικού στελέχους της οργάνωσης στη δυτική Ουκρανία.

Δημοψήφισμα σε όλη την Ουκρανία ζητεί ο Γιανουκόβιτς

Ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, την ίδια στιγμή, κάλεσε σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τον προσδιορισμό του καθεστώτος κάθε επαρχίας στο πλαίσιο της Ουκρανίας.

Ο κ. Γιανουκόβιτς έχει καταφύγει στη Ρωσία από το Φεβρουάριο, μετά την ανατροπή του, η οποία ακολούθησε μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και δολοφονίες διαδηλωτών από την αστυνομία του φιλορωσικού του καθεστώτος.

Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι η νέα κυβέρνηση του Κιέβου έχει ανέλθει στην εξουσία παρανόμως.

«Ως ένας πρόεδρος που είναι μαζί σας με την ψυχή και τη σκέψη του, καλώ κάθε λογικό πολίτη της Ουκρανίας: Μην υποκύψετε στους αγύρτες! Απαιτήστε δημοψήφισμα για το καθεστώς κάθε επαρχίας της Ουκρανίας!», ανέφερε ο κ. Γιανουκόβιτς, σύμφωνα με το πρακτορείο Itar-Tass.

Τόνισε παράλληλα ότι δεν αναγνωρίζει τις πρόωρες προεδρικές εκλογές οι οποίες έχουν προκηρυχθεί για τις 25 Μαΐου.

«Παίζουν το παιχνίδι της Ρωσίας»

Στο ουκρανικό κοινοβούλιο, την Παρασκευή, ο κ. Τουρτσίνοφ, διάδοχος του κ. Γιανουκόβιτς στην προεδρία, αποκάλεσε τη διαδήλωση του Δεξιού Τομέα έξω από τη Βουλή «προσπάθεια να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία ακριβώς στην καρδιά της – στο Κίεβο. Αυτός είναι ο σκοπός της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και σε αυτόν χρησιμοποιεί όλες της τις ειδικές υπηρεσίες».

Οι ακτιβιστές του Δεξιού Τομέα δηλώνουν εξοργισμένοι από το θάνατο του Ολεξάντρ Μουζίτσκο, γνωστότερου ως Σάσκο Μπίλι, ηγετικού τους στελέχους.

Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι ο τελευταίος έχασε τη ζωή του τη Δευτέρα το βράδυ σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία στον Ρίβνε της δυτικής Ουκρανίας.

Ο Δεξιός Τομέας έπαιξε κομβικό ρόλο στις διαδηλώσεις κατά του προέδρου Γιανουκόβιτς στο Κίεβο, καθώς και στις συγκρούσεις με την αστυνομία.

Η βάση του εντοπίζεται κυρίως στις δυτικές επαρχίες της Ουκρανίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή