ΗΠΑ: Δάνειο για την Ουκρανία και κυρώσεις για τη Ρωσία ενέκρινε το Κογκρέσο

Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014 18:37
UPD:19:32
EPA/MICHAEL REYNOLDS

Οι ψηφοφορίες σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων διεξήχθησαν σχεδόν παράλληλα.

A- A A+

Με μεγάλη πλειοψηφία ενέκρινε το Κογκρέσο των ΗΠΑ τόσο τη χορήγηση δανείου προς την Ουκρανία, όσο και τις κυρώσεις τις οποίες έχει επιβάλει η κυβέρνηση Ομπάμα στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία.

Οι ψηφοφορίες σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων διεξήχθησαν σχεδόν παράλληλα. Η πρώτη ενέκρινε τα μέτρα δια βοής, ενώ στη δεύτερη με πλειοψηφία 399 έναντι μόλις 19 ψήφων.

Η ψηφοφορία αφορούσε συγκεκριμένα τη χορήγηση δανειακών εγγυήσεων ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην κυβέρνηση του Κιέβου.

Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τη Γερουσία δίνει την εξουσία στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να επιβάλει - κατά βούληση - κυρώσεις όπως το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ή η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ σε Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους που κατηγορούνται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή για διαφθορά στην Ουκρανία, αλλά και εναντίον όσων υπονομεύουν την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Τα δύο σώματα του Κογκρέσου θα πρέπει να συμβιβάσουν μικροδιαφορές οι οποίες υπάρχουν στα κείμενα τα οποία ενέκριναν το καθένα ξεχωριστά, πριν αποστείλουν την απόφαση για να υπογραφεί από τον κ. Ομπάμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή