ΠΓΔΜ : Στην τελική ευθεία η επιχείρηση αφοπλισμού

Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2001 08:25
UPD:08:46
A- A A+

Εν αναμονή της τυπικής πλέον απόφασης των 19 μονίμων αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ για την αποστολή των 3.100 ανδρών στην ΠΓΔΜ, που θα επιβλέψουν τον αφοπλισμό των Αλβανών ανταρτών. Οι πρεσβευτές της Συμμαχίας έχουν περιθώριο έως τη 1 η ώρα το μεσημέρι να υποβάλλουν ενδεχόμενες ενστάσεις και αμέσως μετά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζωρτζ Ρόμπερτσον, θα ανακοινώσει την έναρξη της επιχείρησης «Απαραίτητη Συγκομιδή». Το «πράσινο φως» έδωσε ουσιαστικά η θετική εισήγηση του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή στην Ευρώπη, Τζόζεφ Ράλστον.

Πρώτες λαϊκές αντιδράσεις για την ανάπτυξη της Νατοϊκής δύναμης. Διαδηλωτές που αντιτίθενται στην αποστολή της δύναμης, απέκλεισαν χθες τον σιδηροδρομικό άξονα που συνδέει τα Σκόπια με το συνοριακό φυλάκιο Μπλάτσε και ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις για την επίθεση των ανταρτών στην ορθόδοξη μονή του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Λεσόκ.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων κατηγόρησε του Αλβανούς αντάρτες για το συμβάν, ενώ ο ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε. Φρανσουά Λεοτάρ έκανε λόγο για «βανδαλισμό», καταδικάζοντας την επίθεση. Πάντως, ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός, αρνήθηκε κάθε ανάμειξη με το περιστατικό.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε την κατάσταση στη γειτονική χώρα «επικίνδυνη» και κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι εξακολουθεί να στηρίζει τις παρεμβατικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή