Βελτιώσεις στην αρχική συμφωνία με το υπουργείο Ανάπτυξης για το ζήτημα του γάλακτος φέρεται να έχει δεχθεί η τρόικα, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε εκτόνωση της κρίσης που ανησυχεί την κυβέρνηση, πριν το πολυνομοσχέδιο φθάσει προς ψήφιση στη Βουλή.
Ειδικότερα, με την έγκριση των εκπροσώπων των δανειστών στην αγορά θα διατίθενται δύο κατηγορίες γάλακτος: το παστεριωμένο με την υποκατηγορία «γάλα ημέρας» και το «υψηλής θερμικής επεξεργασίας» μεγαλύτερης διάρκειας.
Στη συσκευασία του δεύτερου τύπου γάλακτος θα υπάρχει σχετική επισήμανση για την κατανάλωσή του ανάλογα με την ημερομηνία παστερίωσης.
Η συμβιβαστική λύση δόθηκε μετά από διαβουλεύσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη.
Οι αλλαγές στη ρύθμιση για το γάλα
- Θα διατίθενται δύο κατηγορίες γάλακτος
- Το παστεριωμένο με την υποκατηγορία «γάλα ημέρας» και το «υψηλής θερμικής επεξεργασίας»
- Καταργείται ο όρος φρέσκο
- Θα πωλούνται σε ξεχωριστά ράφια οι δύο νέες κατηγορίες
- Υπό εξέταση οι προϋποθέσεις για το γάλα ημέρας
Ο κ. Τσαυτάρης εξήγησε ότι θα απαλειφθεί ο όρος «φρέσκο» από τις συσκευασίες του γάλακτος και είπε ότι οι δύο νέες κατηγορίες θα πρέπει να πωλούνται σε ξεχωριστά ράφια. «Αν έρθει και το ελληνικό σήμα», πρόσθεσε, «τότε θα μιλάμε για ελληνικό παστεριωμένο γάλα».
Πέντε ημερών το παστεριωμένο γάλα, αποφαίνεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Νωρίς το απόγευμα έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή του κ. Τσαυτάρη, του αναπληρωτή υπουργού Μάξιμου Χαρακόπουλου και επιστημονικής επιτροπής από τον ΕΛΟΓΑΚ και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, με αντικείμενο τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκαθαρίστηκε πως η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος λόγω και των συνθηκών παραγωγής/διακίνησης στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε ημέρες. Οριακά, δε, υπάρχει περιθώριο αύξησης μιας ημέρας και αυτό αφού προηγουμένως συλλεχθούν τα απαραίτητα επιστημονικά δεδομένα.
Ικανοποίηση από Μ. Χαρακόπουλο
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο κ. Χαρακόπουλος -που είχε εκφράσει τη ρητή του αντίρρηση στην αρχική ρύθμιση- χαρακτήρισε κατ' αρχήν θετικό το γεγονός πως υπάρχει βούληση για την αναδιαμόρφωση της ρύθμισης για το γάλα. Ωστόσο, έκανε ορισμένες παρατηρήσεις, τις οποίες -όπως είπε- δεν μπορούμε να αγνοούμε.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρακόπουλο, «το "γάλα ημέρας" αποκτά νόημα αν έχει διάρκεια ζωής έως πέντε ημέρες και μπορεί έτσι να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα». «Άλλωστε», πρόσθεσε, «το γάλα που υφίσταται την πιο ήπια θερμική επεξεργασία έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής πέντε ημέρες». «Για ποιο λόγο, λοιπόν, να περιοριστεί η διάρκεια ζωής του;», διερωτήθηκε.
Αναφορικά με την κατάργηση του όρου «φρέσκο» είπε ότι σε κάθε περίπτωση το παστεριωμένο γάλα δεν είναι απεριόριστης διάρκειας. Στην Ελλάδα έχει οριστεί στις πέντε ημέρες, με περιθώριο αύξησης μια μέρας αρκεί να διατηρείται η «ψυκτική αλυσίδα», καθώς το γάλα συλλέγεται από πολλά διάσπαρτα σημεία της χώρας και διακινείται μέχρι την «ΕΒΓΑ της γειτονιάς».
Τους διαφωνούντες βουλευτές θα ενημερώσει ο Κ. Χατζηδάκης
Μετά τη γνωστοποίηση των αλλαγών στη ρύθμιση για το γάλα έγινε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και του κ. Χατζηδάκη.
Αμέσως μετά ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει εντός της ημέρας τους βουλευτές της Ν.Δ. και αύριο τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το σκέλος του πολυνομοσχεδίου που αφορά το υπουργείο του.
Όπως είπε, θέλει να πιστεύει πως όταν οι βουλευτές το διαβάσουν θα συμφωνήσουν.
«Όλα είναι υπό έλεγχο» και «θα γίνει το καλύτερο για την ελληνική κοινωνία» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος σε σύντομη συνομιλία του με δημοσιογράφους.