«Εάν το Κοινοβούλιο πει "όχι" για την Τουρκία, δεν πρόκειται να ενταχθεί»

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2004 15:53
UPD:15:54
A- A A+

Την επίσκεψη του τουρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 23 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο έκτακτης συνδιάσκεψης των προέδρων των πολιτικών ομάδων http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/09/10/958102.htm , επιβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Χοσέ Μπορέλ.

Ο κ. Μπορέλ εξέφρασε την ευχή για το θέμα της ένταξης τη Τουρκίας στην Ε.Ε., να ληφθεί υπόψη και η άποψη των πολιτών -όχι μόνο των κυβερνήσεων. «Οι κυβερνήσεις δρουν ως κυβερνήσεις, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσωπεί τους πολίτες. Είναι πιθανόν να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση απόψεων και εγώ ελπίζω να υπάρξει αυτή η διαφοροποίηση», σημείωσε ο κ. Μπορέλ και πρόσθεσε: «Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων είναι αυτή που θα επεξεργαστεί όλα αυτά και θέλω να έχω την έκθεσή της πριν εμφανιστώ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». «Μπορεί βέβαια να μας πουν οτι η έκθεσή μας δεν είναι υποχρεωτική –συνέχισε ο κ. Μπορέλ- κάτι που κατά τη γνώμη μου δεν θα είναι πολύ λογικό, γιατί το Κοινοβούλιο είναι αυτό που έχει το κλειδί για την οποιαδήποτε ένταξη».

«Εάν το Κοινοβούλιο πει όχι για την Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΚ. «Αφού λοιπόν έχουμε την τελευταία λέξη είναι προτιμότερο να έχουμε και την πρώτη λέξη, για να ξέρουμε ποια κατεύθυνση πρέπει να πάρουμε», κατέληξε ο κ. Μπορέλ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει την έκθεσή της για την Τουρκία στις 6 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες. Την ίδια ημέρα, ο κ. Ερντογάν είναι προσκεκλημένος στην Κοινοβουλευτική Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, όπου και πρόκειται να δώσει συνέντευξη Τύπου, με τις πρώτες αντιδράσεις ύστερα από την παρουσίαση της έκθεσης της Ε.Ε..

Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή