«Άγριος σπόρος» καλλιεργήσιμης καταδίκης

Στο Θέατρο Ακροπόλ
Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014 10:15
A- A A+

Μία αυθαίρετη καντίνα, τοποθετημένη σε μια απόμερη επαρχιακή παραλία. Συρτάρια, γεμάτα απλήρωτους λογαριασμούς, κλήσεις και χρέη. Ένας πατέρας που προσπαθεί να ανταπεξέλθει στην ελληνική πραγματικότητα του 2014 και να επιβιώσει μαζί με τη νεαρή κόρη του. Ένα μυστήριο που ψάχνει τη λύση του…

Το νέο έργο του Γιάννη Τσίρου, «Άγριος σπόρος», ένα σύγχρονο, ανατρεπτικό και πικρά κωμικό κείμενο, μετουσιώνεται από τον  σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις σε μια πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, και μεταφέρεται στην Αθήνα, στο θέατρο Ακροπόλ, από την Παρασκευή 28 Μαρτίου, για 9 μόνο παραστάσεις.

«Ίσως προκατειλημμένος κι εγώ…»

Ο Γιάννης Τσίρος σημειώνει για το έργο του: «Με μισές αλήθειες, οι λαοί καλλιεργούν και θρέφουν τις εθνικές τους προκαταλήψεις. Μέσα σε ένα περιβάλλον εθνικής αυταρέσκειας, οι εθνικές προκαταλήψεις, απαλλαγμένες από ατομική συνείδηση και συναισθήματα, αποκτούν τη σκληρότητα ενός λαϊκού κατηγόρου. Κανένα ελαφρυντικό δεν γίνεται δεκτό. Έτσι, η απλούστευση των κατηγοριών αποκτά μια ιδιαίτερη τεχνική και η γενίκευση γενικεύεται ως κανόνας. Φταίχτες είναι οι άλλοι.

Από αντίδραση, λοιπόν, στις κατηγορίες αυτών των προκαταλήψεων, ίσως προκατειλημμένος κι εγώ, τοποθετώ συνειδητά τα πρόσωπα του έργου μου σε ένα οριακό μεταίχμιο ελληνικής παρακμής. Σε ένα επαρχιακό τοπίο, όπου η αγωνία της επιβίωσης προηγείται από την εφαρμογή των οικονομικών διατάξεων και η ανυποταξία στους νόμους γίνεται καθημερινή άσκηση επιβίωσης. Σε αυτό το τοπίο, οι κατηγορούμενοι δεν κατανοούν ποτέ με ακρίβεια τους λόγους, για τους οποίους κατηγορούνται. Η απολογία τους είναι πάντα αδύναμη, γιατί το κατηγορητήριο βασίζεται πάντα σε μισές αλήθειες. Αλλά όταν η μισή αλήθεια συμπληρώνεται από προκατάληψη, είναι αρκετή για καταδίκη».

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία - φωτισμοί: Τσέζαρις Γκραουζίνις, σκηνικά - κουστούμια: Πάρις Μέξης, μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης,  παραγωγή: Θεοφάνης Γ. Κιρκινέζος. Παίζουν: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Κίμωνας Κουρής, Μυρσίνη Χρυσοχοΐδου.

Πληροφορίες
Θέατρο Ακροπόλ: Ιπποκράτους 9 - 11, Αθήνα, τηλ.: 210 3643700. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 20.00. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος πλατεία: 18 ευρώ, γενική είσοδος εξώστης: 13 ευρώ, φοιτητές: 13 ευρώ, ΑΜΕΑ -  μαθητές - άνεργοι - πολύτεκνοι: 9 ευρώ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς