Προσπάθειες κατευνασμού των αντιδράσεων

Αισιόδοξος ότι θα ψηφιστούν οι ρυθμίσεις για το γάλα, ο Κ. Χατζηδάκης
Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014 19:45
UPD:20:37
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα ψηφίσουμε στη Βουλή των Ελλήνων να έχουμε στην πατρίδα μας ακριβό γάλα, ακριβά φάρμακα, ακριβά είδη πρώτης ανάγκης» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Αισιόδοξος  ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας θα στηρίξουν τις ρυθμίσεις που προωθούνται στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ μόλις διαβάσουν τις λεπτομέρειές τους, εμφανίσθηκε ο υπουργός Ανάπτυξη Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ρυθμίσεις που προωθούνται στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ είναι ρυθμίσεις που θα λειτουργήσουν προς όφελος των καταναλωτών.

«Γι΄ αυτό είμαι και βέβαιος ότι όταν οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας διαβάσουν στις λεπτομέρειές τους αυτές τις ρυθμίσεις, θα τις στηρίξουν» είπε.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα ψηφίσουμε στη Βουλή των Ελλήνων να έχουμε στην πατρίδα μας ακριβό γάλα, ακριβά φάρμακα, ακριβά είδη πρώτης ανάγκης» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Πρόσθεσε δε ότι οι  ρυθμίσεις αυτές είναι για τους πολλούς ανυπεράσπιστους καταναλωτές, και τόνισε ότι πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες.

«Η κυβέρνηση τις προχωρεί και είμαι βέβαιος ότι πολιτικά θα τις πιστωθεί» κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Προβληματισμός για τις αντιδράσεις

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις για το γάλα την ώρα που διευρύνεται το μέτωπο των αντιδράσεων για τη συμφωνία με την τρόικα, με τους φαρμακοποιούς να προχωρούν σε απεργίες, ενώ  στο κάδρο μπαίνουν και οι οδηγεί ταξί, καθώς και οι μεταφορείς.

Στέλεχος της κυβέρνησης ανέφερε ότι εξετάζονται  ήπιες αλλαγές στη ρύθμιση για το γάλα στη διάρκεια του φρέσκου και την αναγραφή στην ετικέτα “Ελληνικού”».

Για το γάλα το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο επιμένει στην αρχική ρύθμιση, αναμένεται να ενημερώσει, την  Πέμπτη, τους βουλευτές για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ενώ η κυβέρνηση έχοντας στα χέρια του την πρόταση των γαλακτοπαραγωγών αναζητεί μια φόρμουλα συμβιβασμού μεταξύ της αρχικής συμφωνίας με την τρόικα και των αλλαγών εκείνων που θα κάμψουν τις αντιδράσεις.

Στη Βουλή αναμένεται να συνεδριάσει η διαρκής επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στην οποία πρόεδρος είναι ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βλάχος ο οποίος απειλεί να καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο για το γάλα.

Στη ΝΔ βουλευτές έχουν ζητήσει από τον Θανάση Μπούρα τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζεται το πολιτικό «μασάζ» στους βουλευτές που αντιδρούν.

Δεν έχει αποφασίσει ο Ιορδάνης Τζαμτζής

Την άποψη ότι πρώτα θα πρέπει να έχει ορθή ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό και κατόπιν να αποφασίσει την στάση του για το θέμα του γάλακτος, εξέφρασε ο βουλευτής της Ν.Δ. Ιορδάνης Τζαμτζής μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM ο κ. Τζαμτζής υποστήριξε ότι «δεν έχω πει τι θα κάνω, έχω αντιρρήσεις, έχω εκφράσει δημόσια την άποψή μου, περιμένω να ακούσω και τον υπουργό, γιατί έχουμε ζητήσει να έρθει στην επιτροπή παραγωγής και εμπορείου και να μιλήσουμε για αυτό το θέμα, γιατί πέρα από κάποιες διαρροές  δεν έχουμε κάτι επίσημο περιμένουμε να δούμε και να μιλήσουμε και εμείς.

Απατώντας στην ερώτηση πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να «πέσει» για το γάλα από τη στιγμή που υπάρχουν 1,5 εκατ. άνεργοι υποστήριξε ότι αυτό το επιχείρημα είναι απλοϊκό και τόνισε ότι «μιλάμε με συγκεκριμένες προτάσεις κι όχι με στείρα άρνηση».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ορισμένες ρυθμίσεις δεν μπορεί να έρχονται «στο παρά 1», αναφερόμενος σε ζητήματα όπως αυτά των ταξί, της ενιαίας τιμής των βιβλίων αλλά και των φαρμακείων.

Ειδικά για το θέμα των ταξί τόνισε ότι «το ψάχνω από το πρωί, δεν έχω καμία ενημέρωση και ξαφνιάστηκα. Διαβάζω όμως, και ενημερώνομαι μόνος μου, απ’ όπου μπορώ, ότι έγινε κάποια συνάντηση, ζήτησαν να αφαιρεθεί το άρθρο 9 του νόμου για να μην κατέβουν πλέον σε απεργία.

Δεν ξέρω τι ισχύει, θα περιμένω να ακούσω επίσημα. Εάν ισχύει ότι θα υπάρχει δυνατότητα να γίνονται εταιρίες οι οποίες θα μπορούν ουσιαστικά το έργο των ταξί είναι δικαιολογημένη η ανησυχία των ιδιοκτητών και οδηγών ταξί».

Αντιδρούν και άλλοι από τη Ν.Δ.

Υπέρ της κοινής πρότασης των φορέων της αγελαδοτροφίας για το γάλα τέθηκε ο βουλευτής Γρεβενών της Νέας Δημοκρατίας Τιμολέων Κοψαχείλης.   

Σε δήλωσή του ανέφερε ότι «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και οφείλουμε να την εξετάσουμε».

Το ζητούμενο, όπως είπε προς το ΑΜΠΕ, είναι η προστασία του παραγωγικού και διατροφικού προτύπου της χώρας και κατά συνέπεια η προστασία του Έλληνα καταναλωτή.

Νωρίτερα σήμερα την υποστήριξή τους στην κοινή πρόταση των αγελαδοτρόφων εξέφρασαν με δηλώσεις τους οι βουλευτές της ΝΔ Ανδρέας Μαρίνος και Γεώργιος Στύλιος.

«Οι Έλληνες πολίτες δεν πρέπει να γίνουν έρμαια των πολυεθνικών εταιρειών και γι' αυτό οφείλουμε να τους προστατέψουμε από τα διάφορα τεχνάσματα αυτών των επιχειρήσεων. Είναι χρέος και καθήκον μας να στηρίξουμε την πρόταση των αγελαδοτρόφων, η οποία προασπίζει την εγχώρια παραγωγή» δήλωσε ο κ. Μαρίνος.

Αντίθετος ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συμφωνία για το γάλα, προειδοποιεί για «οριστική διάλυση» της παραγωγικής βάσης της χώρας, και στηρίζει τις προτάσεις που καταθέτουν οι οργανώσεις γαλακτοπαραγωγών.

Ο τομέας αγροτικής πολιτικής του κόμματος σχολιάζει ότι οι «προτάσεις των οργανώσεων των γαλακτοπαραγωγών επιχειρούν έστω την ύστατη στιγμή, να περισώσουν από την ολική καταστροφή το ελληνικό γάλα, παρά το γεγονός ότι είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται για την υψηλή τιμή του».

Θα καταψηφίσει ο Λοβέρδος

Την πρόθεσή του να καταψηφίσει τις ρυθμίσεις για το γάλα και τα φάρμακα, αν παραμείνουν ως έχουν, εξέφρασε ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

«Έτσι όπως είναι οι ρυθμίσεις -με βάση και τις υπάρχουσες πληροφορίες- για το γάλα και τα φάρμακα, δεν τις ψηφίζω» είπε ο κ. Λοβέρδος. Επιφυλάχθηκε πάντως να δει τις τελικές διατυπώσεις στο κείμενο του νομοσχεδίου.

Θ. Σκορδάς: «Δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή»

«Η πρόταση των κτηνοτρόφων είναι γάλα ημέρας να ονομαστεί το γάλα των 5 ημερών που υπάρχει σήμερα. Η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και νομίζω ότι εμείς θα πάμε στη Βουλή με την πρόταση που έχουμε καταθέσει. Στο τέλος της ημέρας η Βουλή είναι αυτή η οποία αποφασίζει... Αλλαγή στην ουσία της συμφωνίας δεν μπορεί να υπάρχει» δήλωσε στον ραδιοσταθμό "Βήμα FM" ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Θανάσης Σκορδάς.

Ο υφυπουργός εκτίμησε ότι το όφελος των καταναλωτών «μπορεί να είναι και μεγαλύτερο (από 5 λεπτά), καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει στο κομμάτι της διανομής και της εμπορίας του συγκεκριμένου προϊόντος ένα κόστος 6%, το οποίο οφείλεται στις επιστροφές, και ένα κόστος περίπου 15%, το οποίο οφείλεται στο συγκεκριμένο κανάλι διανομής, δηλαδή στην πώληση του μόνο μέσω των καταστημάτων απ’ το ράφι».

Αντίθετη άποψη έχει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος

Αντίθετα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, αναφορικά με την πρόταση των αγελαδοτρόφων, θεωρεί ότι πρόκειται για μια εποικοδομητική πρωτοβουλία.

Μάλιστα χθες τόνισε, σε δήλωσή του, πως μετά τη διάθεση που επέδειξαν οι αγελαδοτρόφοι, θα πρέπει όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για να αρθεί το αδιέξοδο στο ζήτημα του γάλακτος.

Επίσης όπως το ΑΜΠΕ μεταδίδει ότι ο κ. Χαρακόπουλος δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει στο θέμα του γάλατος, φτάνοντας μέχρι και την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, στην περίπτωση που δεν υπάρξουν αλλαγές στις προωθούμενες ρυθμίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης.

Τι προτείνουν οι αγελαδοτρόφοι

Υπενθυμίζεται ότι η κοινή πρόταση του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Ελλάδος, της Ένωσης Φυλής Χολστάϊν και του ΘΕΣγάλα είναι η καθιέρωση τριών ειδών παστεριωμένου γάλακτος.

Αυτά τα είδη είναι:

α) Γάλα ημέρας

Θα συλλέγεται και θα παστεριώνεται εντός της Ελλάδας. Όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται εντός 24 ωρών. Θα έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες καθώς η προτεινόμενη διάρκεια ζωής 2 ημερών είναι επιστημονικά και νομοθετικά έωλη.

β) Γάλα χαμηλής παστερίωσης

Θα έχει διάρκεια ζωής έως 7 ημέρες λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών χαρακτηριστικών της χώρας μας, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο.

Σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες γάλακτος θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στη συσκευασία ή στο σημείο πώλησης η μέθοδος χαμηλής παστερίωσης.

γ) Οι υπόλοιπες κατηγορίες γάλακτος (Υψηλής Παστερίωσης και Μακράς Διάρκειας) να μείνουν ως έχουν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή