Αναπόφευκτα «νέα Μπεσλάν» αν συνεχιστεί η πολιτική Πούτιν στην Τσετσενία

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2004 18:43
UPD:18:44
A- A A+

Αναπόφευκτες θα είναι νέες τρομοκρατικές επιθέσεις όπως αυτή της Μπεσλάν, αν συνεχιστεί, ως έχει, η πολιτική Πούτιν στην Τσετσενία, προειδοποίησε σήμερα ο Αχμεντ Ζακάγιεφ, εκπρόσωπος του τσετσένου αυτονομιστή προέδρου Ασλάν Μασχάντοφ.

«Εάν η πολιτική του Πούτιν στην Τσετσενία συνεχιστεί στο ίδιο κλίμα, τότε ο Καύκασος πρόκειται να ριζοσπαστικοποιηθεί ακόμα περισσότερο και φοβάμαι ότι νέα Μπεσλάν θα είναι αδύνατον να αποφευχθούν», προειδοποίησε ο κ. Ζακάγιεφ

Ο κ. Ζακάγιεφ, στον οποίο έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο από τη Βρετανία από το 2003, απηύθυνε σήμερα στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πρόταση στη Δύση να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή προκειμένου να επιτευχθεί μια πολιτική διευθέτηση μεταξύ της Ρωσίας και των Τσετσένων αυτονομιστών.

«Μετά απ' όλα όσα συνέβησαν, φοβάμαι ότι δε μπορεί να βρεθεί μια λύση για την Τσετσενία, χωρίς τη συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε ο κ. Ζακάγιεφ.

Ο Ασλάν Μασχάντοφ, που εξελέγη πρόεδρος στην Τσετσενία το 1997, είναι έτοιμος να μετάσχει «σε διαπραγματεύσεις για την ειρήνη υπό την αιγίδα διεθνών μεσολαβητών», τόνισε ο κ. Ζακάγιεφ και συμπλήρωσε: «Η τσετσενική κυβέρνηση που είναι δημοκρατικά εκλεγμένη, δεν μπορεί παρά να εκφράζει την τρομερή της λύπη για την τρομοκρατική ενέργεια στο σχολείο του Μπεσλάν».

Τέλος ο εκπρόσωπος του Μασκάντοφ, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο ηγέτης των τσετσένων αυτονομιστών έχει οιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατική ενέργεια στο Μπεσλάν της β. Οσετίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή