Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο για τις κάλπες

Το σχέδιο για να υπερβεί τη δημοσκοπική στασιμότητα
Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014 12:11
UPD:12:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΗΜΟΣ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας 

A- A A+

Επανεκκίνηση προ της δίδυμης κάλπης του Μαΐου επιχειρεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζοντας τους τόνους της ρητορικής της και εμπλουτίζοντάς την με νέα στοιχεία.

Στη βάση του προβληματισμού της ηγεσίας του κόμματος βρίσκεται το γεγονός αφενός των δημοσκοπικών ευρημάτων που δείχνουν μια στασιμότητα «για ανησυχητικά μεγάλο χρονικό διάστημα», αφετέρου η επικοινωνιακή αντεπίθεση της Συγκυβέρνησης η οποία εκτιμούν ότι μέχρι τον προσεχή Μάιο θα ενταθεί.

Για μεν το πρώτο στην Κουμουνδούρου παραμένουν δύσπιστοι τόσο για τις προθέσεις όσο και για τη μεθοδολογία των δημοσκόπων, ενώ για το δεύτερο έχει δοθεί εντολή στα κορυφαία στελέχη του κόμματος στις δημόσιες εμφανίσεις τους να αποδομούν την «προσπάθεια εξωραϊσμού της πραγματικότητας από την κυβέρνηση και τους συμμάχους της στην Ε.Ε.».

Στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του εντάσσονται οι όροι «realpolitik» και «new deal». Το πρώτο αφορά τη στάση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους σχεδιασμούς των κυρίαρχων στην Ε.Ε. κύκλων. Όπως είπε προ ημερών ο Αλέξης Τσίπρας από τα Γιάννενα, «εμείς δεν επιθυμούμε και δεν στοχεύουμε στη διάλυση της Ευρωζώνης. Δεν θα είμαστε, όμως, και όμηροι κανενός». Με απλά λόγια, εξηγεί στέλεχος του κόμματος, «είναι άλλο πράγμα το τι επιθυμείς και άλλο το τι τελικά κάνεις».

Το δεύτερο αφορά στην βασική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για μια νέα συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές της χώρας και την απελευθέρωση κονδυλίων για την άσκηση μιας πολιτικής εκ διαμέτρου αντίθετης από την ασκούμενη.

Ο ίδιος ο υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των βασικών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, Γιάννης Δραγασάκης, μίλησε για πρώτη φορά για προσφυγή σε εκλογική αναμέτρηση ή ακόμα και δημοψήφισμα σε περίπτωση που πιεστεί η κυβέρνηση της Αριστεράς, υιοθετώντας εν μέρη και την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που παρέμεινε στα χαρτιά και είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από πλευράς των τότε ηγετικών κύκλων της Ευρώπης.

Έναντι της σημερινής ηγετικής ομάδας στην Ευρώπη ο Αλέξης Τσίπρας ανεβάζει όλο και περισσότερο τους τόνους. Πρόσφατα, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία,  μίλησε για «προεκλογική υποκρισία να ανησυχεί κάποιος στα λόγια για την άνοδο της ακροδεξιάς και του νεοναζισμού στην Ευρώπη και, την ίδια στιγμή, να συνεργάζεται μαζί τους στην Ουκρανία;».

Ο μεγάλος φόβος των ηγετικών στελεχών της Κουμουνδούρου είναι η αποχή απ’ τις κάλπες. Ο Α. Τσίπρας μίλησε προσφάτως για «επικοινωνιακό σχέδιο μεγάλης αποχής» προκειμένου να ανακοπεί «η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ» και για εναγώνια προσπάθεια «να ανακαλύψουν και να στήσουν σχήματα που θα ανακόψουν τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ».

Ωστόσο συνεχίζει να κρατά τον πήχη ψηλά, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι στις εκλογές αυτές «θα νικήσει για πρώτη φορά η αριστερά στην Ελλάδα, ανοίγοντας το δρόμο σε όλη την Ευρώπη».

Το προσεχές διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας θα πυκνώσει τις εμφανίσεις του στην Ελλάδα και τις συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ. Στόχος, όπως λέει συνεργάτης του προέδρου του κόμματος, «να πεισθούν οι πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες, να κινητοποιηθούν, να βγουν απ’ τα προβλήματα, να πιστέψουν ότι οι λαοί μπορούν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους,  ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι και ότι οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται.

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή