«Σεπτεμβριανή Επανάσταση»

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2004 18:32

A- A A+

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμάζεται να διαμορφώσει κατά το δοκούν την ισορροπία των εξουσιών στη Ρωσία χωρίς να σεβασθεί το Σύνταγμα, καταγγέλλει ο ρωσικός Τύπος μετά τις ανακοινώσεις για τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες πρόκειται να εισαγάγει ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Αναφερόμενες στην ομιλία του ρώσου προέδρου κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης των κυβερνητών των δημοκρατιών και περιοχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι ρωσικές εφημερίδες Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα και Ιζβέστια κάνουν λόγο για «Παλινόρθωση» και «Σεπτεμβριανή Επανάσταση», ενώ η Κομσομόλσκαγια Πράβντα αναρωτιέται: «Σε ποια χώρα θα ξυπνήσουμε αύριο;»

Ο ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε χθες την ενίσχυση του ελέγχου του Κρεμλίνου επί των περιφερειών της ρωσικής ομοσπονδίας, η οποία περιλαμβάνει την κατάργηση της καθολικής ψηφοφορίας στην εκλογή των ηγεσιών των δημοκρατιών και των περιοχών της ομοσπονδίας και την αντικατάστασή της από ψηφοφορία στα τοπικά κοινοβούλια «κατόπιν προτάσεως του αρχηγού του κράτους».

«Παρά την τυπική διατήρηση των δημοκρατικών θεσμών, οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα οδηγήσουν σε ακόμη πιο στενό έλεγχο του Κρεμλίνου επί της εκλογικής διαδικασίας», γράφει η Γκαζέτα.

«Το πολιτικό μας σύστημα ήταν υπερβολικά προχωρημένο για την κατάσταση της κοινωνίας μας, η Ρωσία δεν είναι αρκετά ώριμη για τη δημοκρατία, μάλλον η δικτατορία αντιστοιχεί στο επίπεδο ανάπτυξής μας. Αλλά στη χώρα μας αυτό ονομάζεται "ενίσχυση του κάθετου άξονα εξουσίας"», σύμφωνα με την προσφιλή στο πρόεδρο Πούτιν έκφραση, γράφει η λαϊκή ΜΚ.

«Οι μεταρρυθμίσεις αυτές», προειδοποιεί η Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα, «θα κάνουν το σύστημα εξουσίας λιγότερο αποτελεσματικό και περισσότερο διεφθαρμένο».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί «με προσοχή» τα μέτρα για τη ριζική ενίσχυση της κεντρικής εξουσίας στη Ρωσία και κάλεσε το ρώσο πρόεδρο να «έχει στο μυαλό του» το σεβασμό της δημοκρατίας.

Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή