Κρίσιμη εβδομάδα για την κυβερνητική πλειοψηφία

Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2014 10:21
UPD:10:23
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Από την ημέρα ανακοίνωσης της συμφωνίας το τοπίο στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης έχει αλλάξει, λέει συνεργάτης του Πρωθυπουργού.

A- A A+

Μια δύσκολη εβδομάδα ξεκινά από σήμερα για την κυβέρνηση με διακύβευμα την «αναίμακτη» κύρωση της συμφωνίας (200 σελίδων) με τους δανειστές μας, μετά από επτά μήνες διαπραγματεύσεων.

«Όποιος νομίζει ότι πρόκειται για μια εύκολη υπόθεση κάνει λάθος», σημειώνει με νόημα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Κι αυτό διότι μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει στο γάλα, αλλά οι 200 σελίδες και όσα νομοσχέδια ακολουθήσουν που δεν περιλαμβάνονται σε αυτές, αλλά αποτελούν μνημονιακή δέσμευση, κρύβουν κι άλλες «παγίδες» και εστίες έντασης και διαφωνιών.

Για παράδειγμα, λέει το ίδιο στέλεχος, η ρύθμιση για τη «μίνι ΔΕΗ». Υπάρχουν βουλευτές, όπως ο βουλευτής Φλώρινας Στάθης Κωνσταντινίδης, ο οποίος μάλιστα έχει δηλώσει ότι θα διεκδικήσει και το δήμο Φλώρινας, οι οποίοι έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα την ψηφίσουν.

Οι αλλαγές στην τιμή των βιβλίων. Διαφωνούν αρκετοί βουλευτές, το Μαξίμου όμως φοβάται περισσότερο τον Νικήτα Κακλαμάνη. Ο τελευταίος μπορεί να «χρησιμοποιήσει» τη στάση του στην κρίσιμη ψηφοφορία, προκειμένου να διαφοροποιηθεί από τη μνημονιακή πολιτική των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης και συνειρμικά και των υποψηφίων που στηρίζουν για τον πρώτο δήμο της χώρας.

Από την ημέρα ανακοίνωσης της συμφωνίας το τοπίο στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης έχει αλλάξει, λέει συνεργάτης του Πρωθυπουργού. Ενώ στην αρχή ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν κάθετα αντίθετος με το ενδεχόμενο να τεθούν οι βουλευτές προ των ευθυνών τους με ένα νομοσχέδιο ένα άρθρο, τώρα το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται όχι μόνο να συμφωνεί, αλλά και να ζητά να μπει ένα τέλος στις επιμέρους διαφωνίες.

Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός είναι πιο κοντά στο να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας και να φτάσει ακόμη και στη διαγραφή όσων επιμένουν στις διαφωνίες τους, όπως του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος παρά τις προσπάθειες συνεννόησης που κατέβαλε το Μαξίμου, δεν άνοιξε τα χαρτιά του εμμένοντας στην προηγούμενη στάση του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή