Στη δημοσιότητα το ν.σ. για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Εθνικό δημοτολόγιο θεσπίζει η κυβέρνηση
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2004 14:47
UPD:15:02
A- A A+

Το σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή για την οργάνωση και λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (α' και β' βαθμού), έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος.

Όπως σημείωσε ο κ. υπουργός, με το εν λόγω σχέδιο Νόμου ρυθμίζονται χρόνια προβλήματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και ζητήματα που αφορούν την πάταξη της γραφειοκρατίας, μέσα στους ίδιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, κατά βάση, τρεις ενότητες: Με την πρώτη ενότητα, αφιερωμένη στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ενισχύονται οι υποδομές της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ρυθμίζονται ζητήματα των χρεών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, δημιουργείται ο θεσμός Γενικού Γραμματέα σε επίπεδο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και προβλέπεται η σύνταξη Κώδικα για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου αφορά το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα, για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α βαθμού, το Πρόγραμμα «Θησέας», με το οποίο δημιουργείται ενιαίος λογαριασμός, στον οποίο πηγαίνουν όλοι οι πόροι από τα επιμέρους υπουργεία (το συνολικό ύψος του Προγράμματος, υπολογίζεται περίπου, στα 3,5 δισ. ευρώ για την προσεχή πενταετία).

Το τρίτο μέρος αφορά τη θέσπιση Εθνικού Δημοτολογίου, χάρη στο οποίο -πέραν των άλλων διευκολύνσεων που παρέχονται και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις Δημόσιες Υπηρεσίες- θα μπορεί ο πολίτης να προμηθεύεται τα απαραίτητα πιστοποιητικά από οποιαδήποτε υπηρεσία σε ολόκληρη την επικράτεια.

Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, μετά το νομοσχέδιο αυτό, με το οποίο επιλύονται χρονίζοντα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα υπάρξει ο Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας, ο Κώδικας για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ο Κώδικας για τα οικονομικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Με αυτό τον τρόπο, ως το Μάρτιο του 2005, η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρόσθεσε ο κ. υπουργός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή