«Επώδυνα μαθήματα»

Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2004 18:21

A- A A+

Η ΑΠΟΦΑΣΗ για την ανάληψη δράσης στο Ιράκ «έγινε κατά παράβαση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και ως εκ τούτου, κατά τη γνώμη μας, ήταν παράνομη», τόνισε στην συνέντευξη του στο BBC ο Κόφι Ανάν.

Η απόφαση θα έπρεπε να είχε ληφθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας και όχι μονομερώς, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να είχε υπάρξει ένα δεύτερο ψήφισμα, «επειδή το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε κάνει σαφή τη θέση του πως αν η κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν δεν συμμορφωνόταν θα υπήρχαν σοβαρές συνέπειες».

Ο Κόφι Αναν τόνισε ακόμη ότι ο κόσμος έχει διδαχθεί «επώδυνα μαθήματα» από την κήρυξη του πολέμου στο Ιράκ. «Μαθήματα για τις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ και τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Πιστεύω ότι τελικά όλοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι καλύτερο να εργάζεται κάποιος με τους συμμάχους του και μέσω του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Ο Κόφι Αναν προειδοποίησε ότι η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά για να διεξαχθούν αξιόπιστες εκλογές τον προσεχή Ιανουάριο.

«Ο ΟΗΕ θα έχει ρόλο συμβουλευτικό και εποπτικό. Αλλωστε οι εκλογές είναι δικές τους και όχι δικές μας. Ελπίζω ότι με τη βοήθειά μας θα τα καταφέρουν, αν και εκτιμώ ότι καθοριστικός θα είναι ο παράγοντας της ασφάλειας», κατέληξε ο Κόφι Αναν.

Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή