Ο Γ. Ορφανός για Παραολυμπιακούς, ντόπινγκ και επαγγελματικό αθλητισμό

Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2004 16:11
A- A A+

Τη θέληση και το ψυχικό σθένος των αθλητών που συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες εξήρε σήμερα ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός. «Δεν είναι “καημένα παιδιά”. Είναι αυτοί, που ενώ η φύση τους δημιούργησε προβλήματα, τα αντιμετωπίζουν δυναμικά», τόνισε ο κ. Ορφανός.

Ο κ. υφυπουργός επισήμανε ότι με την ευκαιρία των Αγώνων πρέπει να μεταδοθεί το μήνυμα της αποδοχής, ειδικά στη νέα γενιά. «Η νέα γενιά πρέπει να έχει διαφορετικές εικόνες και εμπειρίες και αυτό θα επιδιωχθεί με την ευκαιρία των Παρολυμπιακών Αγώνων», υπογράμμισε.

Όσον αφορά το ντόπινγκ και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον ελληνικό αθλητισμό, ο υφυπουργός Αθλητισμού είπε πως «είναι ένα θέμα, που θα συζητήσουμε στη Βουλή με τη διακομματική, η οποία δεν θα δει μόνο το συγκεκριμένο γεγονός, αλλά θα χαράξει πολιτικές».

«Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα, που έχει να κάνει με το αποτρεπτικό μέρος, αλλά και το συμβουλευτικό. Ένα κομμάτι του μαθήματος της Ολυμπιακής Παιδείας, θα πρέπει να αφορά το πώς διαμορφώνουμε την καινούρια γενιά, απέναντι στη χρήση αναβολικών», επισήμανε ο κ. Ορφανός.

Ο κ. υφυπουργός τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά παγκόσμιο και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει την τιμή, σε συνεργασία με την UNESCO, να διοργανώνει το Δεκέμβριο τη Διάσκεψη 200 Υπουργών Αθλητισμού, με κεντρικό θέμα το ντόπινγκ.

Σε ερώτηση για το αν ο Κώστας Κεντέρης και η Κατερίνα Θάνου πρέπει να συνεχίσουν να αγωνίζονται και να φορούν το Εθνόσημο, ο κ. υφυπουργός δήλωσε: «Καθένας έχει λόγο να συνεχίζει και να αγωνίζεται, εφόσον δεν αποδειχθεί ότι παρέβη κανόνες. Αν τους έχει παραβεί όμως, έχει και τις ανάλογες επιπτώσεις».

Σχετικά με το θέμα των εκλογών της ΕΠΟ και την υποχώρηση της κυβέρνησης κατά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, ο κ. Ορφανός διευκρίνισε:

«Η αντιπολίτευση και κυρίως το ΠΑΣΟΚ είχε την άποψη ότι επιδιώκαμε να πάρουμε τον έλεγχο των Ομοσπονδιών. Η θέση αυτή, κατά τη συζήτηση κατέπεσε, διότι διαπιστώθηκε ότι δεν κάναμε καμία παρέμβαση στις 45 από τις 46 Ομοσπονδίες.

Στη συνέχεια ισχυρίστηκαν ότι η συγκεκριμένη τροποποίηση έγινε για τις εκλογές, που είχε προαναγγείλει η ΕΠΟ, για τις 2 Οκτωβρίου. Για να αφαιρέσουμε λοιπόν κάθε επιχείρημα, ότι πρόκειται για μια παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία, είπαμε να έχει, η συγκεκριμένη τροπολογία, εφαρμογή από 1-1-2005». «Η δημοκρατία μπορεί να περιμένει λίγους μήνες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. υφυπουργός.

Ο κ. Ορφανός επανέλαβε επίσης, πως δεν θα διστάσει να διαλύσει ακόμα και 30 ΠΑΕ, αν δεν συμμορφωθούν στους κανόνες που τέθηκαν με τον τελευταίο νόμο και τοποθέτησε χρονικά τις όποιες ενέργειες από την πλευρά του, στο επόμενο καλοκαίρι. «Δεν είναι τολμηρό αυτό, είναι η πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Ορφανός. «Η κυβέρνηση έκανε ένα γενναίο βήμα. Τους έδωσε τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε 120 δόσεις. Αν δεν ανταποκριθούν, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να λειτουργούν», επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά τα επεισόδια στο χθεσινό αγώνα του ΠΑΟΚ με την ολλανδική Αλκμάαρ, ο κ. υφυπουργός προειδοποίησε ότι καταρχήν θα υπάρχουν επιπτώσεις, όσον αφορά το αγωνιστικό μέρος, από την UEFA, ενώ τόνισε ότι όσοι συνελήφθησαν από την αστυνομία θα έχουν τις επιπτώσεις που προβλέπει ο νόμος.

Ο κ. Ορφανός επισήμανε επίσης ότι από την έναρξη των νέων πρωταθλημάτων, οι ΠΑΕ θα έχουν επιπτώσεις για τη συμπεριφορά των οπαδών τους.

Το νέο ισχυρό θεσμικό πλαίσιο που διαμορφωσε η Πολιτεία, σημείωσε ο κ. Ορφανός, παρεμβαίνει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα, ενισχύει το θεσμό της αθλητικής δικαιοσύνης με τακτικούς δικαστές και προχωρά σε γενναία ρύθμιση για την οικονομική εξυγίανση των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών.

Με τον Νόμο 3262/15-9-2004, γίνεται μια καινούργια εκκίνηση στο Ελληνικό Πρωτάθλημα και δημιουργούνται νέες προοπτικές για την εξυγίανση, ανάπτυξη και κυρίως αξιοπιστία του επαγγελματικού αθλητισμού, συμπλήρωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις