«Ηχο - εικονικοί» πειραματισμοί στο 4ο Φεστιβάλ Moving Silence

Στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στο Exile Room
Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014 09:45
UPD:10:42
A- A A+

Η βωβή κινούμενη εικόνα και ο πειραματικός ήχος έχουν την τιμητική τους για τέταρτη φορά στην Αθήνα, προσφέροντας καινούριες οπτικοακουστικές εμπειρίες, καθώς αυτά τα δύο στοιχεία «παντρεύονται» με πρωτότυπο και απρόσμενο τρόπο.

Αναζητώντας τον νέο ήχο και την ποιητικότητα της βωβής κινούμενης εικόνας και με σκοπό να ντύσει μουσικά κλασικές και σύγχρονες βωβές ταινίες, το Φεστιβάλ Moving Silence διοργανώνεται και αυτήν τη χρονιά, με 3 cinema concerts, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και στο Exile Room, στις 27, 28 και 30 Μαρτίου, στις 8.30 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ένα διεθνές δίκτυο καλλιτεχνών

Τα cinema concerts, τα οποία κοινό και Τύπος ονόμασαν «Φεστιβάλ», από το 2011, διοργανώνονται από το Goethe - Institut Athen και την πλατφόρμα κινηματογραφιστών και μουσικών Moving Silence, που ιδρύθηκε το 2009, στο Βερολίνο, από τον μουσικό Marco Brosolo και τον κινηματογραφιστή Matthias Fritsch, με στόχο να συνδέσει τις ρίζες του κινηματογράφου με τη σύγχρονη αισθητική και τις νέες τεχνολογίες, αλλά και να δημιουργήσει ένα διεθνές δίκτυο καλλιτεχνών, το οποίο σήμερα έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ευρώπης, φτάνοντας μέχρι την Ινδία και την Κολομβία.

Bittersch+Ân by Johannes Vogt.

Πειραματικά ντοκιμαντέρ και ποιητικές ταινίες

Το 4ο Φεστιβάλ Moving Silence πραγματοποιείται με τη συμμετοχή δυο διακεκριμένων διεθνών Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους από το Βερολίνο: του Interfilm Festival και του Zebra Poetry Film Festival, και τη σύμπραξη πολλών Ελλήνων μουσικών και sound artists που συνοδεύουν ζωντανά ένα διεθνές κινηματογραφικό πρόγραμμα.

Πειραματικά ντοκιμαντέρ και ταινίες εμπνεόμενες από την ποίηση είναι οι κινηματογραφικές προτάσεις του φετινού Φεστιβάλ, τις οποίες επιμελούνται ο Matthias Fritsch και τα δυο βερολινέζικα Φεστιβάλ. Καλεσμένοι είναι ο Heinz Hermanns, διευθυντής του Φεστιβάλ Interfilm, ο οποίος θα πραγματοποιήσει και master class, και ο Thomas Zandegiacomo Del Bel, διευθυντής προγράμματος του Zebra Poetry Film Festival.

NIKOSK
Αποκλειστικά από τον ελληνικό μουσικό χώρο

Οι φετινές μουσικές προτάσεις προέρχονται αποκλειστικά από τον ελληνικό μουσικό χώρο. Εκτός από τους μεμονωμένους μουσικούς και τα μουσικά σύνολα, με την κινηματογραφική οθόνη θα «συνομιλήσει» και μια πρωτότυπης μορφής «ορχήστρα», η οποία σχηματίζεται ειδικά για τις κινηματογραφικές συναυλίες του moving silence. Πάνω από 20 νεαροί μουσικοί προτείνουν έναν νέο τρόπο προσέγγισης των οργάνων, της μουσικής συνοδείας των βωβών εικόνων, αλλά και της τοποθέτησης στον χώρο. Την επιμέλεια και τον συντονισμό του μουσικού σκέλους του Φεστιβάλ έχει η Αναστασία Χρυσανθακοπούλου, μουσικός, παραγωγός και μέλος της πλατφόρμας moving silence.

Θεματικές ενότητες - Χώροι

Πέμπτη 27 Μαρτίου

Goethe - Institut Athen: Διεθνές πρόγραμμα πειραματικών ντοκιμαντέρ. Μια επιλογή από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Βερολίνου Interfilm. Παρουσίαση: Heinz Hermanns, επιμέλεια προγράμματος: Matthias Fritsch, Heinz Hermanns. Συνοδεύουν ζωντανά οι μουσικοί: Σοφία Κουμπλή, Κωστής Καριτζής, Δημήτρης Κοτταρίδης, Χριστόφορος Μίτζας, Θοδωρής Λαζόπουλος, Berlin Brides, Νατάσσα Γιανναράκη, Μαριλένα Ορφανού, Ζήσης Ανδριόπουλος, Ερμής, Θοδωρής Ζιούτος, Άκης Σίνος, Etten, Βύρωνας Κατρίτσης (Byron, Neon), Κωσταντίνος και Ηλίας Κωστακόπουλος (Dead Buildings).

Παρασκευή 28 Μαρτίου

Exile Room: O Heinz Hermanns μιλά για την «Τέχνη της ταινίας μικρού μήκους» και για τους νέους τρόπους διάδοσης και διανομής ταινιών μικρού μήκους. Πρόκειται για ένα master class για ενδιαφερόμενους από τον χώρο του σινεμά και των πολυμέσων, αλλά και για το κινηματογραφόφιλο και μουσικόφιλο κοινό, στο οποίο θα παρουσιαστεί και η ταινία μικρού μήκους «Mute City» του Γιάννη Γεωργιουδάκη, η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό moving silence 2013. Σύνθεση: Μιχάλης Ανδριτσόπουλος, Κατερίνα Δεληγιαννίδου, Σόνια Κούμα.

Afternoon of the Chimeras by Daniel Conrad.

Κυριακή 30 Μαρτίου

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Η ποίηση στον κινηματογράφο. Επιλογή ταινιών από το Zebra Poetry Film Festival, αλλά και από την ελληνική κινηματογραφική δημιουργία. Παρουσίαση: Thomas Zandegiacomo Del Bel, επιμέλεια προγράμματος: Matthias Fritsch, Thomas Zandegiacomo Del Bel, Αναστασία Χρυσανθακοπούλου. Συνοδεύουν ζωντανά οι μουσικοί: natrYX, Ισίδωρος και Τάσος Τσαλαπάτης, Άρτεμις Βασιλοπούλου, Κτήρια τη Νύχτα, Sancho, Σοφία Κουμπλή, Γεωργία Μπαλαμπίνη, Χαράλαμπος Καρασαββίδης, Αντιγόνη Σεφερλή, Χριστόφορος Μίτζας, Αχιλλέας Κεντώνης, Άκης Σίνος Etten & Μάτα Κούρτη, tOy ARKestra. Ηχητικός σχεδιασμός:  Δημήτρης Δημητριάδης, ιδέα - πρόταση - ηχητικός σχεδιασμός: Αναστασία Χρυσανθακοπούλου, εύρεση και συντονισμός συμμετεχόντων: Βέρα Αρμένη, σχεδιασμός κίνησης και ηχητικών δράσεων: Μαριλένα Πετρίδου.

Πληροφορίες
Goethe - Institut Athen: Ομήρου 14 - 16, Αθήνα, τηλ.: 210 3661000. Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Βασ. Γεωργίου Β΄ 17 - 19 & Ρηγίλλης - Αθήνα, τηλ.: 210 9242111 - 3. Exile Room: Αθήνας 12 (3ος όροφος) - Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3223395.

naftemporiki.gr


 

Προτεινόμενα για εσάς