Φερχόιγκεν: «Ανησυχητική» η μη υιοθέτηση του νέου ποινικού κώδικα στην Τουρκία

Γιούνκερ: «Όχι» σε οποιαδήποτε εσπευσμένη απόφαση για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2004 16:46
A- A A+

Την ανησυχία του για την αναβολή μεταρρύθμισης του ποινικού κώδικα στην Τουρκία, εξέφρασε ο αρμοδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος της Ε.Ε., Γκίντερ Φερχόιγκεν.

«Η Τουρκία θα πρέπει να υιοθετήσει το νέο ποινικό κώδικα για να δείξει πως είναι κράτος δικαίου πριν ληφθεί η απόφαση για το κατά πόσον είναι έτοιμη να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο κ. Φερχόιγκεν.

Ο Γκίντερ Φερχόιγκεν χαρακτήρισε «ανησυχητική» την καθυστέρηση της υιοθέτησης του ποινικού κώδικα, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως δεν είναι λόγος για να καθυστερήσει η παρουσίαση, στις 6 Οκτωβρίου, της έκθεσης της Επιτροπής για την Τουρκία.

«Είναι πολύ ανησυχητική η εξέλιξη που βλέπω στην Τουρκία», τόνισε ο κ. Φερχόιγκεν, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στη Λουβέν, έξω από τις Βρυξέλλες. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως θα ήταν πολύ καλύτερα αν είχε υιοθετηθεί ο νέος ποινικός κώδικας, επειδή έχει μεγάλη σημασία για να κριθεί το κατά πόσον η Τουρκία ανταποκρίνεται στα κριτήρια ενός κράτους δικαίου», πρόσθεσε ο ευρωπαίος Επίτροπος.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζον Κλόντ Γιούνκερ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ακόμη και αν αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, θα είναι μακροχρόνιες και θα διαρκέσουν περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες διαπραγματεύσεις που έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν με άλλα υποψήφια προς ένταξη κράτη.

Ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε εναντίον οποιασδήποτε εσπευσμένης απόφασης για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι παραμένει ακόμη άγνωστο το εύρος των προβλημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με την τουρκική υποψηφιότητα, όπως επίσης και ποια θα είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας σε 10-15 χρόνια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή