Ανοίγει η αυλαία των Παραολυμπιακών

Στις 20:30 στο Ολυμπιακό Στάδιο
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2004 17:28
UPD:18:24

A- A A+

ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ Στάδιο θα γίνει στις 8:30 μ.μ. η τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων, η οποία, όπως διαβεβαιώνουν οι οργανωτές, θα είναι αντάξια αυτής των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κυρίαρχα στοιχεία της τελετής θα είναι ένας πλάτανος 25 μέτρων και ο ήλιος που θα συμβολίζουν την υπερνίκηση των εμποδίων της ζωής. Θα παρελάσουν περίπου 4.000 αθλητές, κρατώντας τις σημαίες των 140 χωρών τους, ενώ σημαιοφόρος της εθνικής μας Παραολυμπιακής ομάδας θα είναι ο δις «χρυσός» Ολυμπιονίκης στα 50μ. και στα 100μ. ελεύθερο της κολύμβησης στο Σίδνεϊ, Κωνσταντίνος Φύκας. Στη διοργάνωση λαμβάνουν μέρος 3.850 αθλητές από 140 χώρες που αθλούνται σε 19 αθλήματα.

Κεντρικοί παρουσιαστές θα είναι ο Γιάννης Ζουγανέλης και η Αφροδίτη Σημίτη, ενώ θα υπάρχει παράλληλη μετάφραση όλης της τελετής στη νοηματική γλώσσα από τη Σοφία Ρομπόλη.

Η τελετή θα ανοίξει με το Μάριο Φραγκούλη, ενώ τον εθνικό ύμνο θα τραγουδήσει η διεθνούς φήμης τραγουδίστρια Βίκυ Λέανδρος. Το κοινό θα κληθεί να δείξει, με τον τρόπο του και με τις απαντήσεις στις ερωτήσεις των παρουσιαστών, τη στάση απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και τις απόψεις του για το τι σημαίνει να έχεις τα πάντα στη ζωή.

Το σχεδιασμό έχει αναλάβει η γαλλική εταιρεία ΕCA2, σε σκηνοθεσία του Μαρτέν Αρνό και σε χορογραφίες της Αποστολίας Παπαδαμάκη.

Η προσέλευση των θεατών θα πρέπει να γίνει εγκαίρως, περίπου δύο ώρες πριν από την έναρξη, δεδομένου ότι στις εισόδους του ΟΑΚΑ θα γίνεται συστηματικός έλεγχος ασφαλείας.

Επίσης, θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από το ΟΑΚΑ, από τις 17:00 ως και τη 01:00 π.μ. του Σαββάτου.

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες «αναδεικνύουν την προσπάθεια υπέρβασης των ανθρωπίνων ορίων και την επιβράβευση της ανθρώπινης θέλησης», δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Τη θέληση και το ψυχικό σθένος των αθλητών που συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες εξήρε σήμερα και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός. «Δεν είναι “καημένα παιδιά”. Είναι αυτοί, που ενώ η φύση τους δημιούργησε προβλήματα, τα αντιμετωπίζουν δυναμικά», τόνισε ο κ. Ορφανός.

Επισήμανε επίσης ότι με την ευκαιρία των Αγώνων πρέπει να μεταδοθεί το μήνυμα της αποδοχής, ειδικά στη νέα γενιά. «Η νέα γενιά πρέπει να έχει διαφορετικές εικόνες και εμπειρίες και αυτό θα επιδιωχθεί με την ευκαιρία των Παρολυμπιακών Αγώνων», υπογράμμισε.

«Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας είναι μια παγκόσμια εκδήλωση ιδιαίτερης σημασίας, που πέρα από μεγάλο αθλητικό γεγονός είναι μια διοργάνωση κριτήριο για τον πολιτισμό και την ανθρωπιά μας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

«Θέλω να χαιρετίσω όλους τους αθλητές, Έλληνες και ξένους, που παίρνουν μέρος στους Αγώνες και να τους ευχηθώ καλή επιτυχία. Η συμμετοχή τους είναι για όλους μας μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας, μήνυμα δύναμης για ζωή και αγώνα. Είναι δύναμη ψυχής και μάθημα ζωής», πρόσθεσε.

Σε ισχύ από σήμερα οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Επανέρχονται από σήμερα σε ισχύ λόγω των Παραολυμπιακών Αγώνων οι ειδικές λωρίδες κυκλοφορίας, στις οποίες θα μπορούν να κινούνται μόνο τα οχήματα με ειδική άδεια από την Οργανωτική Επιτροπή της «Αθήνα 2004».

Οι Παραολυμπιακές λωρίδες κυκλοφορίας θα ισχύσουν στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας από τον ανισόπεδο κόμβο Καλυφτάκη μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο της Αττικής Οδού και στα δύο ρεύματα, στη Λ. Ποσειδώνος από την είσοδο του Ολυμπιακού Συγκροτήματος Ελληνικού μέχρι τον ισόπεδο κόμβο Βάρης-Βάρκιζας και στη Λ. Βάρης-Κορωπίου από τον ισόπεδο κόμβο της Λ. Αλκυονίδων μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο της Αττικής Οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας η Παραολυμπιακή λωρίδα κυκλοφορίας θα είναι σε ισχύ από τις 6.30 το πρωί μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, ενώ στη Λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου και στη Λ. Ποσειδώνος θα είναι σε ισχύ από τις 8.30 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα.

Η παραβίαση των Παραολυμπιακών λωρίδων από μη διαπιστευμένα οχήματα τιμωρείται με πρόστιμο 156,50 ευρώ, ενώ η άρνηση εξόδου από τις λωρίδες αυτές τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρις ενός έτους.

Επίσης λόγω της διεξαγωγής των Παραολυμπιακών Αγώνων θα απαγορεύεται η αριστερή στροφή των οχημάτων στις λεωφόρους Κηφισίας, Βασ. Σοφίας και Βασ. Κωνσταντίνου, ενώ θα απαγορεύεται η κυκλοφορία σε δεκάδες δρόμους που έχουν χαρακτηριστεί ως Παραολυμπιακό Οδικό Δίκτυο στους Δήμους Αθηναίων, Νίκαιας, Μαρκοπούλου, Αμαρουσίου, Βουλιαγμένης, Μαραθώνος, Νέας Ιωνίας, Γλυφάδας, Ανω Λιοσίων, Περιστερίου και Γαλατσίου.

Επανήλθαν επίσης σε ισχύ οι Ζώνες Ελεγχόμενης Εισόδου και Κυκλοφορίας γύρω από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ενώ δεν ισχύουν οι Ζώνες Ελεγχόμενης Στάθμευσης που ίσχυσαν κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τέλος, λόγω της τελετής έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων, θα υπάρξει σήμερα προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, από τις 5 το απόγευμα μέχρι τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, στη Λ. Κύμης από την οδό Πλαπούτα μέχρι την οδό Καποδιστρίου και στη Λ. Βεΐκου από τον κόμβο Καποδιστρίου μέχρι την οδό Τραλλέων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Η οδός Σπ. Λούη θα παραμείνει κλειστή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Λεωφορειακές γραμμές για τους Aγώνες μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου

Tο Παραολυμπιακό Σύστημα Δημοσίων Μεταφορών θα λειτουργήσει με το μετρό τον ΗΣΑΠ και τον προαστιακό από τις 5 το πρωί έως τις 2 τα μεσάνυκτα με το τραμ σε 24ωρη βάση, και τον ΟΑΣΑ με όλες τις υφιστάμενες λεωφορειακές γραμμές, καθώς και τις παρακάτω Ολυμπιακές Λεωφορειακές Γραμμές:

* X14 Σύνταγμα - Ολυμπιακό Στάδιο «Σπύρος Λούης» (24 ώρες)

* Χ15 Πανόρμου - Ολυμπιακό Στάδιο «Σπύρος Λούης» (05:00 - 02:00)

* Χ21 Σταθμός Μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας - Ανω Λιόσια (05:00 - 24:00)

* Χ22 Πειραιάς - Νίκαια (05:00 - 01:00)

* Χ23 Σταθμός ΗΣΑΠ Ανα Πατησίων - Γαλάτσι (05:00 - 01:00)

* Χ26 Σταθμός Μετρό Αγ. Δημητρίου - Ελληνικό (05:00 - 02:00)

* Χ28 Σταθμός Μετρό Φιξ - Δέλτα Φαλήρου (05:00 - 01:00)

Η δωρεάν μετακίνηση με τα Δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ισχύει μόνο για τους Εθελοντές και τα μέλη της Παραολυμπιακής οικογένειας και θα γίνεται με την επίδειξη διαπίστευσης.

Δωρεάν είναι επίσης η μετακίνηση των θεατών μόνο για τη μετακίνηση προς και από τις αθλητικές εγκαταστάσεις και μόνο κατά την ημέρα που ο κάτοχος εισιτηρίου θα επιλέξει να το ακυρώσει προσερχόμενος σε μια εγκατάσταση.

Τηλεοπτική κάλυψη

Τα τρία κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης θα καλύψουν με ζωντανές και μαγνητοσκοπημένες μεταδόσεις σε δύο ζώνες, πρωινή και απογευματινή, τα αγωνίσματα και τις προσπάθειες των Ελλήνων αθλητών.

Εξάλλου αξίζει να αναφερθεί ότι το σημαντικό αυτό αθλητικό γεγονός θα καλύψουν συνολικά 44 ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα από 40 χώρες.

Το αγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης ξεκινά από αύριο με πρώτα αγωνίσματα την ποδηλασία πίστας, το ποδόσφαιρο 5χ5 και το μπάσκετ.

Κάθε βράδυ εξάλλου θα προβάλλεται η εκπομπή «Στον παλμό των Παραολυμπιακών Αγώνων», που θα παρουσιάζει η ¶ρια Αγάτσα.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, Φιλ Κρέιβεν, εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την επιτυχία των Αγώνων και την κληρονομιά που θα αφήσουν στη χώρα μας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις