ΠΓΔΜ - Αύριο η συζήτηση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης

Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2004 17:48
A- A A+

Αύριο συζητείται στη Βουλή η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ που κατέθεσε η αντιπολίτευση. Ωστόσο αναμένεται ότι η πρόταση μομφής δεν θα έχει καμία τύχη, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Χάρι Κόστοφ, διαθέτει ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή.

Για να «περάσει» η πρόταση μομφής χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, δηλαδή, να ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης τουλάχιστον 61 βουλευτές από τους 120 που αριθμεί συνολικά το σώμα.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο την κυβέρνηση της χώρας, είναι η συνεχής πτώση της δημοτικότητάς της, όπως φαίνεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Πολλοί πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με την οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, αφού διαπιστώνουν πτώση του βιοτικού τους επιπέδου, ενώ το ποσοστό της ανεργίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ανέρχεται στο 35% και είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Ωστόσο, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αίσθηση προκαλεί η αδυναμία της να αρθρώσει στοιχειώδη, και πόσο μάλλον ικανό αντιπολιτευτικό λόγο.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης, αφού έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, αυτό των μεταρρυθμιστών, των οποίων ηγείται ο αρχηγός του κόμματος Νίκολα Γκρούεφσκι, και των εθνικιστών με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό και ιδρυτή του VMRO-DPMNE, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι. Χαρακτηριστικό της αντιπαλότητας αυτής στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ότι την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης υπέγραψαν μόνο οι βουλευτές του VMRO-DPMNE που πρόσκεινται στον Γκεοργκίεφσκι

Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι η πρόταση μομφής, εμπνευστής της οποίας φέρεται ο Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, κατατέθηκε περισσότερο για λόγους εντυπώσεων, εν όψει μάλιστα και του δημοψηφίσματος για το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας που θα διεξαχθεί στις 7 Νοεμβρίου.

Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή