Τουρκία: Να κάνει υποχωρήσεις το Twitter εάν θέλει να επαναλειτουργήσει

«Να δεχθεί να αποκλείει συγκεκριμένους λογαριασμούς», τόνισε Τούρκος υπουργός
Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014 16:43
UPD:20:34
REUTERS/MURAD SEZER

Η πρόσβαση έχει αποκλειστεί στη χώρα από τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, μετά την υπόσχεση του Ταγίπ Ερντογάν να τον «εξαφανίσει από το χάρτη», καθώς χρησιμοποιούνταν από αντιπάλους της κυβέρνησής του.

A- A A+

Η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται το Twitter θα πρέπει να προσλάβει νομικό αντιπρόσωπο για την Τουρκία και να συμφωνήσει στον αποκλεισμό συγκεκριμένων λογαριασμών εάν επιθυμεί να λυθεί η διαμάχη της με το τουρκικό κράτος, τόνισε την Παρασκευή o Τούρκος υπουργός Βιομηχανίας Φικρί Ιζίκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η πρόσβαση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης έχει αποκλειστεί στη χώρα από τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, μετά την υπόσχεση του Ταγίπ Ερντογάν να τον «εξαφανίσει από το χάρτη», καθώς χρησιμοποιούνταν από αντιπάλους της κυβέρνησής του στα πλαίσια των κατηγοριών εναντίον της για τη γνωστή υπόθεση διαφθοράς.

«Διοικητική και όχι δικαστική απόφαση»

«Δεν τίθεται θέμα δικής μας απόφασης. Πρόκειται για διοικητική απόφαση», δήλωσε νωρίτερα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ραντικάλ» ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης Φατίχ Γιαγμούρ, αναφερόμενος σε ανακοίνωση της τουρκικής Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με την οποία ο αποκλεισμός της πρόσβασης στο Twitter έγινε μετά από σχετική εντολή της Εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνηση Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε ότι θεωρεί πως ο αποκλεισμός της πρόσβασης στο Twitter στην Τουρκία «δεν θα έχει διάρκεια» και σημείωσε ότι «ναι μεν δεν είναι καλό για την εικόνα της Τουρκίας, αλλά δεν μπορεί κανείς να μην κάνει και τίποτα όταν υπάρχει παραβίαση του δικαίου».

Ο υπουργός Οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ είπε ότι «το Twitter πρέπει να δείξει σεβασμό στην προσωπική ζωή».

EURONEWS

Η κατάσταση και τα νομικά αίτια της απαγόρευσης παραμένουν αόριστα. Στα μέσα ενημέρωσης γίνεται λόγος για προσφυγή γυναίκας από τη Σαμψούντα επειδή κυκλοφόρησε μέσω του Twitter στο Διαδίκτυο πορνογραφική εικόνα με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για την ίδια.

Γκιουλ: Απαράδεκτη η καθολική απαγόρευση

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόλυτη απαγόρευση πρόσβασης στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, σε μία ακόμη κίνηση διαφοροποίησής του από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Με μήνυμά του στο Twitter, ο κ. Γκιουλ σημείωσε ότι θα πρέπει να αποκλείεται η πρόσβαση μόνον σε μεμονωμένες ιστοσελίδες οι οποίες προσβάλλουν την ιδιωτική ζωή συγκεκριμένων ατόμων, συμπληρώνοντας ότι ευελπιστεί η απαγόρευση να μην διαρκέσει πολύ.

Ανήσυχη η Ε.Ε.

Σοβαρή ανησυχία για την απόφαση της Άγκυρας να μπλοκάρει την πρόσβαση στο Twitter εκφράζει σε tweet του ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέφαν Φούλε. 

«Η ελευθερία της επικοινωνίας και η ελευθερία της επιλογής των μέσων για να επικοινωνεί κανείς είναι θεμελιώδης αξία της Ε.Ε.», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Η απαγόρευση της χρήσης του Twitter στην Τουρκία δεν φαίνεται πάντως να τηρείται, καθώς πολλοί χρήστες του Ίντερνετ χρησιμοποιούν άλλους servers ή τα δίκτυα VPN για να μπουν στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Η επίμαχη απόφαση καταδικάζεται στην πράξη και από στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν αφού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς χρησιμοποίησε το πρωί το Twitter για να κοινοποιήσει το πρόγραμμά του την Παρασκευή.

Γαλλία: Σοκαριστική η απαγόρευση

Η Γαλλία χαρακτήρισε «σοκαριστική» την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης.

«Αυτή η σοκαριστική απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης αντίκειται στις ελευθερίες έκφρασης και επικοινωνίας, οι οποίες είναι θεμελιώδεις αρχές», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ.

«Η Τουρκία πρέπει να σέβεται τις δεσμεύσεις της ως υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα, κυρίως στον τομέα της προστασίας των θεμελιωδών ελευθερίων, μεταξύ αυτών της ελευθερίας της έκφρασης», υπογράμμισε ο κ. Ναντάλ.

ΗΠΑ

«Βαθιά ανησυχία» εκφράζει ο Λευκός Οίκος για την απαγόρευση του twitter στην Τουρκία. Όπως υποστηρίζει, η απαγόρευση αντιβαίνει τους κανόνες της δημοκρατικής διακυβέρνησης.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή