Με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί ο Γ. Στουρνάρας

Μετά τις αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών στη ρύθμιση για το γάλα
Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014 15:05
UPD:15:57
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros
A- A A+

Συνάντηση με αντιπροσωπεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θα έχει στις 16:00 ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με αντικείμενο τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.

Η ρύθμιση για το γάλα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους του κόμματος, με βουλευτές του να έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεση να καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη διάταξη, όταν θα έρθει στη Βουλή.

Μεταξύ αυτών, ο Θάνος Μωραϊτης, ο οποίος τόνισε πως δεν θα ψηφίσει τη ρύθμιση, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί πως και άλλοι συνάδελφοί του από το κόμμα σκοπεύουν να πράξουν το ίδιο:

«Είμαι ξεκάθαρος και θα είναι και άλλοι βουλευτές, δεν ξύπνησα ένα πρωί και πήρα αυτές τις θέσεις για το γάλα» σημείωσε, προσθέτοντας πως η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε ομόφωνα πριν από μία εβδομάδα ότι η τελευταία «κόκκινη γραμμή» του στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ είναι η διάταξη για το γάλα. 

Από το ΠΑΣΟΚ και ο βουλευτής Μιχάλης Κασσής επέμεινε στην απόφασή του να καταψηφίσει τις αλλαγές σχετικά με το γάλα, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τη στάση του προέδρου του κόμματος Ευάγγελου Βενιζέλου.

«Αν έρθουν αλλαγές δεν θα τις ψηφίσω», επανέλαβε μιλώντας το πρωί στο Mega και υποστήριξε ότι δεν έγινε διαπραγμάτευση με την τρόικα για το γάλα.

Αντιδράσεις όμως έχουν εκδηλωθεί και εντός της ΝΔ.

Τη διαφωνία του με τη ρύθμιση, όπως αυτή έχει γνωστοποιηθεί, εξέφρασε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Βλάχος, σημειώνοντας ότι περιμένει επίσημη ενημέρωση και στη συνέχεια θα αποφασίσει αν θα την ψηφίσει ή όχι.

Παράλληλα, όπως είναι ήδη γνωστό, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα παραιτηθεί, χωρίς όμως να έχει διευκρινίσει τι θα πράξει στην κρίσιμη ψηφοφορία.

Υπ. Ανάπτυξης: Οι αλλαγές θα ρίξουν τις τιμές

Το υπουργείο Ανάπτυξης πάντως επιμένει πως η λύση που προωθείται για το γάλα αναμένεται να μειώσει το κόστος επιστροφών, να αλλάξει τις ώρες και τον τρόπο μεταφοράς, να συμβάλει στην ανάπτυξη εναλλακτικών δικτύων διανομής και να οδηγήσει γρήγορα σε ουσιαστική μείωση της τιμής του γάλακτος.

Όπως αναφέρει σε πολυσέλιδη ανακοίνωσή του, με τις αλλαγές αυτές: 

  • Δίνεται η δυνατότητα στο σύνολο των εγχώριων συνεταιριστικών και ιδιωτικών μονάδων παραγωγής γάλακτος να αυτοδεσμεύονται για τη διάρκεια ζωής του παραγόμενου προϊόντος γάλακτος, με βάση τη χρησιμοποιούμενη σε κάθε μονάδα τεχνολογία και μέθοδο παστερίωσης και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι πληρούν όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που έχει θέσει ο νόμος. Έτσι θα έχουμε παστεριωμένο γάλα όχι μόνο 5 αλλά και περισσότερων ημερών προσφέροντας στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές.
  • Θεσπίζεται ειδική κατηγορία παστεριωμένου γάλακτος ημέρας, το οποίο συλλέγεται και συσκευάζεται εντός 24 ωρών με διάρκεια ζωής συνολικά 2 ημερών. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα σε τοπικούς παραγωγούς και συνεταιρισμούς, να πωλούν απευθείας φρέσκο γάλα σε καταναλωτές της περιοχής.
  • Για  την προώθηση του ελληνικού γάλακτος μπορεί να απονέμεται ελληνικό σήμα σε όσες επιχειρήσεις πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις. Η προεργασία για τη διαμόρφωση των σχετικών κριτηρίων έχει προχωρήσει και η διαδικασία είναι στην ολοκλήρωσή της.
  • Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία που ενσωματώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης αναφορικά με την εξέλιξη των τιμών στην Ελλάδα, συγκριτικά με άλλες χώρες του εξωτερικού. Με τιμή 1,28 ευρώ ανά λίτρο, πληρώνουμε το ακριβότερο γάλα σε ολόκληρη την Ευρώπη με μοναδική εξαίρεση την Κύπρο και την Ιταλία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή