Υβρίδιο δορυφόρου- αερόστατου και ίδρυση συριακής διαστημικής υπηρεσίας

Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014 10:33
UPD:10:34
thalesgroup.com

Το StratoBus δεν θα εκτοξεύεται, αλλά θα ανυψώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα της στρατόσφαιρας, σε ύψος περίπου 21 χιλιομέτρων.

A- A A+

Το αερόστατο με τον δορυφόρο φιλοδοξεί να «παντρέψει» το γαλλικό πρόγραμμα StratoBus.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Wired, το εν λόγω σκάφος θα έχει το μήκος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου και διάμετρο περίπου 22 μέτρων, ενώ το «κέλυφός» του θα είναι κατασκευασμένο από ίνες άνθρακα.

Το StratoBus δεν θα εκτοξεύεται, αλλά θα ανυψώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα της στρατόσφαιρας, σε ύψος περίπου 21 χιλιομέτρων, όπου θα είναι σε θέσει να εκτελεί σειρά εργασιών, με έμφαση σε θέματα παρακολούθησης/ επιτήρησης, τηλεπικοινωνιών και πλοήγησης. Το σκάφος θα παραμένει στη θέση του χάρη σε δύο ηλεκτροκινητήρες, ενώ θα μπορεί να εκτελεί αποστολές διάρκειας ενός έτους, με συνολική διάρκεια «ζωής» πέντε ετών.

Το StratoBus θα μπορεί να μεταφέρει φορτία μέχρι και περίπου 200 κιλών, και θεωρείται ότι επειδή θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη σε σχέση με τους σημερινούς δορυφόρους, θα έχει καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά σε θέματα τηλεπικοινωνιών και λήψης φωτογραφιών – ενδεχομένως να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ενίσχυση δικτύων GSM σε περιόδους υψηλού traffic. Θα τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια, χάρη σε πάνελ που περιστρέφονται για να διασφαλίζουν τη μέγιστη έκθεσή τους στον ήλιο, ενώ ειδικό σύστημα θα αναλαμβάνει τη διαχείριση ενεργειακών διακυμάνσεων.

Του προγράμματος ηγείται η Thales Alenia Space, με τις Airbus Defence & Space, Zodiac Marine και CEA-Liten. Το πρώτο πρωτότυπο αναμένεται εντός πέντε ετών.

Ίδρυση συριακής διαστημικής υπηρεσίας

Ενώ μαίνεται ακόμα ο αιματηρός εμφύλιος στη Συρία, ο οποίος εισήλθε στο τέταρτο έτος του, η κυβέρνηση του προέδρου Άσαντ ενέκρινε τη δημιουργία μίας «Συριακής Διαστημικής Υπηρεσίας», σύμφωνα με το Reuters.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA δεν διευκρίνισε τι ακριβώς θα κάνει η υπηρεσία, αλλά σημείωσε ότι θα είναι «επιστημονικής ερευνητικής φύσης». Ωστόσο, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Popular Science, η διεξαγωγή έρευνας θα είναι μάλλον δύσκολη για τη συγκεκριμένη υπηρεσία, καθώς πάρα πολλοί σύροι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα λόγω του εμφυλίου, ενώ μεγάλος αριθμός σύρων φοιτητών ζει πλέον σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ιορδανία και σε άλλες χώρες της Μ. Ανατολής.

 

Προτεινόμενα για εσάς