Οι επενδυτές θα αποφασίσουν για τον αγωγό φ. αερίου λέει ο ισραηλινός ΥΠΕΞ

Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014 15:25
UPD:15:28
FOSPHOTOS /Angeliki Panagiotou

Ο υπουργός εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν, διευκρίνισε ότι το θέμα της μεταφοράς τού φυσικού αερίου είναι «μια πανάκριβη επένδυση» και σε αυτήν τη φάση η εξαγωγή και διερεύνηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού φορέα.

A- A A+

Τις κινήσεις και αποφάσεις του ιδιωτικού φορέα ,καθώς «πρόκειται για ένα ιδιωτικό έργο», θα αναμένει η κυβέρνηση του Ισραήλ στο ζήτημα της μεταφοράς των κοιτασμάτων φυσικού αερίου μέσω Κύπρου και Ελλάδας, διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του.

Ειδικότερα, ο κ. Λίμπερμαν απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι το θέμα της μεταφοράς τού φυσικού αερίου είναι «μια πανάκριβη επένδυση» και σε αυτήν τη φάση η εξαγωγή και διερεύνηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού φορέα.

«Ο ιδιωτικός φορέας θα κρίνει αν και ποιος αγωγός θα κατασκευαστεί» είπε ο κ. Λίμπερμαν και πρόσθεσε «περιμένουμε τα πορίσματα της εταιρείας που εκπονεί τη μελέτη σκοπιμότητας και μετά θα κάνουμε τις διαβουλεύσεις με ειλικρίνεια και διαφάνεια για την προώθηση του έργου» είπε ο κ. Λίμπερμαν.

Απ' την πλευρά του, ο ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «υπάρχει μια παράμετρος που αναφέρεται στον ρόλο του ιδιωτικού τομέα, υπάρχει όμως και μια παράμετρος θεσμική, πολιτική και διακυβερνητική», και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «ακολουθεί τις βασικές αρχές της ΕΕ ως προς την ενεργειακή της πολιτική, οι οποίες (χάριν της ασφάλειας) προβλέπουν διαφοροποίηση των πηγών προέλευσης των υδρογονανθράκων και διαφοροποίηση των οδών διέλευσης».

Ουκρανία

Ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κριμαία και αν θεωρεί ότι ήταν επιζήμιες για τα συμφέροντα του Ισραήλ δεδομένου ότι στον ευρωπαϊκό Τύπο και στον αμερικανικό, υποστηρίζεται ότι πρέπει να ενισχυθούν οι κυρώσεις κατά του Ισραήλ για την Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ιερουσαλήμ, ο κ. Λίμπερμαν απάντησε ότι «δεν βλέπω κανενός είδους σύγκριση μεταξύ του ζητήματος της Κριμαίας και των δικών μας προκλήσεων, που αντιμετωπίζουμε στη Μέση Ανατολή».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ ανέφερε ότι «τα δικά μας προβλήματα και οι δικές μας προσκλήσεις τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης, τελείως διαφορετικής, από αυτής του θέματος και του προβλήματος της Κριμαίας και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει καμία απόπειρα διασύνδεσης του δικού μας θέματος, του δικού μας ζητήματος με αυτό της Κριμαίας». 

Τουρκία

Ως προς τις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Λίμπερμαν σημείωσε ότι η χώρα του «διατηρεί διπλωματικές και εμπορικές με την Τουρκία -οι εμπορικές σχέσεις ιδιαίτερα έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό», και επισήμανε ότι «σε αυτή τη φάση η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή