Η Κομισιόν μετριάζει τις εντυπώσεις για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2004 16:39
A- A A+

Να μετριάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τη δήλωση του εκπροσώπου της Ζαν Κριστόφ Φιλορί για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/09/20/961037.htm , έσπευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Τουρκία έπρεπε οπωσδήποτε να έχει υιοθετήσει τη μεταρρύθμιση του ποινικού της κώδικα, μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, προκειμένου να πάρει το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι όσο ο νέος ποινικός κώδικας δεν υιοθετείται, οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να αρχίσουν», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη Διεύρυνση Επιτρόπου της Ε.Ε., Γκίντερ Φερχόιγκεν, Ζαν Κριστόφ Φιλορί.

Νωρίτερα ο ίδιος είχε δηλώσει ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να αρχίσουν αν ο νέος ποινικός κώδικας δεν υιοθετηθεί μέχρι τις 6 Οκτωβρίου», ημερομηνία που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα την Έκθεση της για την Τουρκία.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι αν δεν γίνει κάτι τέτοιο μέχρι την 6η Οκτωβρίου, (το θέμα) έχει τελειώσει», διευκρίνισε ο κ. Φιλορί. «Εάν δεν υιοθετηθεί στις 6 Οκτωβρίου, θα το λάβουμε υπ’ όψη μας και θα πούμε εκείνη τη στιγμή: αφού δεν έχει υιοθετηθεί, δεν μπορούμε να αρχίσουμε».

«Η Κομισιόν δηλώνει ξεκάθαρα ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να αρχίσουν όσο ο νέος ποινικός κώδικας δεν υιοθετείται», υπογράμμισε ο κ. Φιλορί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή