Ινστιτούτο «Άλαν Τούρινγκ» για έρευνες πάνω σε «big data» και αλγορίθμους

Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014 10:51
UPD:10:52
FLICKR/joncallas

Ο Άλαν Τούρινγκ είναι μία πολύ διάσημη φιγούρα στον κόσμο των μαθηματικών και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

A- A A+

Με την εύρεση νέων τρόπων συλλογής, τακτοποίησης και ανάλυσης μεγάλων όγκων δεδομένων (big data) και την έρευνα πάνω σε αλγορίθμους θα ασχολείται το Ινστιτούτο Άλαν Τούρινγκ στη Βρετανία, η ίδρυση του οποίου ανακοινώθηκε την Τετάρτη.

Το ινστιτούτο, το οποίο έλαβε το όνομά του προς τιμήν του μεγάλου μαθηματικού, θα λάβει χρηματοδότητση 42 εκατ. λιρών μέσα σε διάστημα πέντε ετών.

«Προς τιμήν του [Άλαν Τούρινγκ] θα ιδρύσουμε το Ινστιτούτο Άλαν Τούρινγκ, για να διασφαλίσουμε ότι η Βρετανία θα βρεθεί ξανά μπροστά στη χρήση big data και την έρευνα αλγορίθμων» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα big data μπορούν να βοηθήσουν εταιρείες να βελτιώσουν τις κατασκευαστικές τους διαδικασίες, να «στοχεύσουν» καλύτερα το μάρκετίνγκ τους και να παρέχουν αποδοτικότερες υπηρεσίες.

Περισσότερα για την εγκατάσταση του ινστιτούτου θα γίνουν γνωστά αργότερα μέσα στο έτος. Όπως αναφέρει ο Guardian, επικαλούμενος εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί να πρόκειται για ολοκαίνουριες εγκαταστάσεις ή για περίπτωση χρήσης υπάρχοντος χώρου σε κάποιο πανεπιστήμιο.

Ο Άλαν Τούρινγκ είναι μία πολύ διάσημη φιγούρα στον κόσμο των μαθηματικών και των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η δουλειά του πάνω στο σπάσιμο κωδικών συνεισέφερε σημαντικά στο σπάσιμο του γερμανικού «Enigma» κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ αποτέλεσε τον «πατέρα» μίας σειράς θεωριών που θεμελίωσαν την επιστήμη των σύγχρονων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Προτεινόμενα για εσάς