Σλοβενία: Συγκέντρωση συμπαράστασης στον πρώην πρωθυπουργό Γ. Γιάνσα

Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014 12:34
UPD:12:42
REUTERS/LAURENT DUBRULE

Ο κ. Γιάνσα ισχυρίζεται ότι η υπόθεση εναντίον του είναι στημένη και επινοήθηκε από τον κύκλο του πρώτου προέδρου της Σλοβενίας Μίλαν Κούτσαν (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο της Λιουμπλιάνας, καθώς άρχισε στο Ανώτατο Δικαστήριο η ακροαματική διαδικασία για την εκδίκαση της έφεσης που κατέθεσε για το σκάνδαλο δωροδοκίας Patria.

Φωνάζοντας το όνομα του πρώην πρωθυπουργού, οι διαδηλωτές ξεδίπλωσαν σημαία της Σλοβενίας μπροστά από την είσοδο του δικαστικού μεγάρου. Ορισμένοι κρατούν κόκκινα γαρύφαλλα και πανό με συνθήματα υπέρ μιας δίκαιης δίκης και ενός κράτους δικαίου.

«Χωρίς αποδείξεις, σήμερα είμαι εγώ, αύριο εσύ, τέλος στην προσωπική ελευθερία» αναγράφεται σε ένα πανό. Το συγκεκριμένο σύνθημα συνδέεται με τον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις εναντίον του κ. Γιάνσα και των συγκατηγορουμένων του και ότι η δίκη είχε πολιτικά κίνητρα.

Το ίδιο έχει υποστηρίξει και ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS), ο οποίος υπέγραψε συμφωνία ύψους 278 εκατ. ευρώ με τη φινλανδική αμυντική βιομηχανία Patria το 2006 για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για αποδοχή δωροδοκίας.

Ο κ. Γιάνσα ισχυρίζεται ότι η υπόθεση εναντίον του είναι στημένη και επινοήθηκε από τον κύκλο του πρώτου προέδρου της Σλοβενίας Μίλαν Κούτσαν, ενώ εκφράζει την προσδοκία «η φάρσα να λήξει το συντομότερο δυνατό». 

Για το σκάνδαλο Patria, ο Ίβαν Τσρνκοβιτς, διευθυντής της σλοβενικής εταιρείας που συνεργαζόταν με τη φινλανδική βιομηχανία, καταδικάστηκε σε 22 μήνες φυλάκιση, όπως επίσης και ο Τόνε Κρκοβιτς απόστρατος αξιωματικός του στρατού.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ή θα απορρίψει την έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης και θα επικυρώσει την αρχική απόφαση ή θα ζητήσει επανάληψη της δίκης ή θα αλλάξει την πρωτόδικη απόφαση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, STA

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή