Μπείτε στον κόσμο των προνομίων της Ναυτεμπορικής. Γίνετε συνδρομητής στην έντυπη έκδοση και αποκτήστε άμεση πρόσβαση σε όλα τα Premium Services.
Οι ουκρανοί στρατιώτες στην Κριμαία έλαβαν επισήμως κυβερνητική εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους απέναντι στους Ρώσους στρατιώτες και τους φιλορώσους πολιτοφύλακες.
Είναι θλιβεροί ορισμένοι που προσπαθούν να προσαρμόσουν την πραγματικότητα στα μέτρα τους. Όλα μας τα χρόνια ξέραμε ότι οι κρίσεις ευνοούσαν την Τουρκία επειδή οι ΗΠΑ την χρειάζονταν εναντίον της Ρωσσίας. Τώρα προσπαθούν να ανακαλύψουν ότι η Ρωσσία είναι μαζί μας. Το πίστεψαν και οι Κύπριοι, πήγε ο πρόεδρος τους λέγοντας ότι δεν θα έφευγε αν δεν έπαιρνε δανεικά και επέστρεψε σαν βρεγμένη γάτα σε λιγότερο από 24 ώρες. Για τέτοιους "φίλους" μιλάμε.
«Εάν γυρίσουμε την πλάτη σε αυτήν την κρίση και δεν δράσουμε όπως πρέπει, τότε σε μακροχρόνιο ορίζοντα θα πληρώσουμε ένα πολύ ακριβό τίμημα», εκτίμησε ο κ. Κάμερον.Ευτυχώς έχει απομείνει και κάποιος που του κόβει. Τελικά η Αγγλία θα μείνει στην ιστορία ως η χώρα που σταμάτησε Ναπολέοντα, Χίτλερ και Πούτιν.
Αδειάζουν τις καταθέσεις τους από τις ευρωπαϊκές τράπεζες οι Ρώσοι καταθέτες ως απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλλε η ΕΕ σε 21 αξιωματούχους της ρωσικής, και της κριμαϊκής κυβέρνησης και τις μεταφέρουν σε κινεζικές, αραβικές, σιγκαπουριανές και ... τουρκικές τράπεζες! Όπως μεταδίδεται από την Μόσχα, ένα ποσό που κυμαίνεται μεταξύ των 250 και των 400 δισ. ευρώ σε τράπεζες χωρών της ΕΕ, κυρίως της Βρετανίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας και της Γερμανίας, της Ελλάδας, αλλά κai της Ελβετίας, ξεκίνησε να αποσύρεται εδώ και οκτώ ημέρες σταδιακά, με κύριο αποδέκτη της ... τουρκικές και τις ασιατικές τράπεζες, όπως μετέδωσε και ο ανταποκριτής του MEGA στην Μόσχα Θ.Αυγερινός. ΑΣτην Ελλάδα υπολογίζονται σε πέντε δισ. ευρώ οι ρωσικές τραπεζικές καταθέσεις.Τα ποσά αυτά ανήκουν στις ρωσικές κρατικές εταιρείες, ρωσικούς επιχειρηματικούς κολοσσούς, αλλά και σε ιδιώτες.Κλάσμα αυτού του ποσού θα αρκούσε για να αλλάξει την εικόνα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, των συνεχών αναγκών της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και να διώξει τον εφιάλτη της ελληνικής χρεοκοπίας, αλλά η Ελλάδα διά του Ε.Βενιζέλου θεωρεί ότι "Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δείχνουν την αποφασιστικότητα της Ελλάδος και της ΕΕ"!Την ώρα που ο όμιλος της τράπεζας Πειραιώς πανηγυρίζει επειδή κατάφερε να δανειστεί 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο ... 5% από το εξωτερικό, οι τουρκικές τράπεζες μέσα σε δύο ημέρες δέχθηκαν από τις ευρωπαϊκές τράπεζες εισροή καταθέσεων που ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ.Από defencenet
Για οσους φοβουνται για την Τουρκια κα εμας. Εκτος των αλλων ξεχνουν οτι Η Ρωσσια οχι μονο ιστορικα, αλλα και σημερα εχει την Τουρκια στη μπουκα του κανονιου? Ο στολος της για να βγει στη Μεσογειο ΠΡΕΠΕΙ να περασει απο τα Δαρδανελλια που ελεγχουν οι Τουρκοι. Τωρα, μετα την Κριμαια και οτι μπορει να επακολουθησει ακομα, την παιρνει τη Τουρκια να ανοιξει μετωπο και με τη Ρωσσια ? Δεν της φτανουν τα πολλαπλα προβληματα πουεχει και τρεχει και δεν προλαβαινει?? Αντιθετα η Ρωσσια δεν εχει περισσοτερα συμφεροντα με εμας ?? Για αναλυστε το λιγο !
Συμφωνώ Θεοδόσιε, και εγώ εκτιμώ ότι η Τουρκία δεν έχει ούτε την στρατιωτική ούτε την οικονομική ισχύ για να παίξει τέτοιο παιχνίδι με τη Ρωσία. Άλλος στόλος προφανώς και θα μπορούσε να αποτελέσει έναν υπολογίσιμο αντίπαλο, αλλά θα το κάνει?
Δεν εννοώ την Ρωσία, Αγγελε, ως αντίπαλο της Τουρκίας, ούτε τον Στόλο της. Αλλον Στόλο εννοώ. Δεν νομίζω οτι η Τουρκία διανοείται να στραφεί εναντίον των Ρώσων. Η αντίδρασή της στο θέμα της Κριμαίας είναι ανύπαρκτη, σε αντίθεσι με την πάγια πολιτική της Αγκυρας σε ανάλογα ζητήματα. Εξ άλλου, μέχρις του 1760, περίπου, η Κριμαία τουρκόφωνο Χανάτο, υποτελές στην Αγκυρα, αποτελούσε. Ο κ.Ερντογάν υφίσταται γεγονότα ανάλογα με τα εδώ συμβάντα κατά το μεταξύ 2007 - 2009 διάστημα. Και, μάλιστα, γεγονότα παρομοίας φύσεως: "σκάνδαλα", δολοφονίες ανηλίκων κ.λπ. Που, λοιπόν, θα στηριχθεί; Που θα βρεί τα χρήματα που απαιτούνται για την τεχνήεσσα συντήρηση της έωλης, κατ΄ουσίαν, εσωτερικής οικονομίας του, η οποία και του εξασφαλίζει την συντριπτική εκλογική υπεροπλία σε όλες τις Επαρχίες πλην της Πόλης; Η απάντηση, είναι, νομίζω, προφανής.@Προμηθέα (θα μου πείς, φίλε μου, που έχεις βρεί την ωραία τονική γραμματοσειρά); Η συντριπτική αναλογία μεταξύ υπέρ- και καταψηφισάντων την εισαγωγική μου παρατήρησι επικυροί, απλώς, την ευγενή και φιλοσοφημένη στάσι του Ελληνικού Πολιτισμού. Η Ζωή, για την πολιτισμική μας παράδοσι, είναι Ιερή. Πολύ σωστά. Ωστόσο, θα έσφαλλε κανείς εάν υπέθετε οτι πάσχω από τέτοιας εντάσεως συμπλεγματικά απωθημένα ώστε να επιχαίρω με τον θάνατο μερικών δεκάδων εικοσαχρόνων. Το αντίθετο: ο Θάνατος, από τον οποίο έχω δεί πολύ περισσότερον απ΄όσον μου αναλογεί στατιστικά, μου προκαλεί αίσθημα εσωτερικού αφανισμού που δεν περιγράφεται εύκολα. Για το λόγο αυτό και διαπνέομαι από ακατάσχετη Λατρεία για την Ζωή και για ο,τιδήποτε ζωντανό, αδιακρίτως είδους. Ομως: η παραμονή των Ουκρανικών Στρατευμάτων στο έδαφος ξένου κράτους αποτελεί πρόκλησι και εφαλτήριο για την δημιουργία προγεφυρώματος ξένης επεμβάσεως, όπως, ακριβώς, έγινε κατά τα πρώτα στάδια της Οκτωβριανής Επαναστάσεως, με τον Βαρώνο Wrangel, τον Makhno και άλλους. Ενισχυμένοι απο τους Δυτικούς, οι αντεπαναστάτες εκείνοι ΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ εχρησιμοποίησαν σαν ορμητήριο. Το αποτέλεσμα: η απερήμωσι της Ουκρανίας, η θέσι των βάσεων του εθνικισμού και ο φοβερός λιμός του 1923. Από την άλλη, μιά ταχεία αντιπαράθεσι, με μερικούς νεκρούς, εάν χρειάζεται, καταπνίγει το πρόβλημα εν τη γενέσει του. Η διαρροή φράσσεται και το τελικό ισοζύγιο είναι άκρως θετικό: είκοσι/τριάντα νεκροί (τόσοι, μόνον, θα είναι) αντί δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων και απέραντης δυστυχίας για όλη την περιοχή, πράγμα που επιθυμεί το Κίεβο, καθοδηγούμενο. Το έλκος πρέπει να ιαθεί άμεσα. Το Είδος μας, όσον αφορά την επιβίωσί του, διαπνέεται από ισχυρότατο λογιστικό πνεύμα. Δεν νομίζεις;
να δω αν γινει καμια εμπλοκη απο κανεναν παλαβο υπερεθνικιστη ειτε απο την μια μερια ειτε απο την αλλη, ποιος θα ηρεμησει την κατασταση μετα.....
Ομολογώ ότι δεν πρόσεξα το όνομα του πλοίου αγαπητέ Θεοδόσιε, αλλά όντως λέγεται ανδρική πρωινή χαρά, όπως πολύ ωραία το περιγράφεις! Διάβασα και εγώ για τις «προθέσεις» της Τουρκίας, ή πιθανόν τους λεονταρισμούς της, αν και έχουν λογική με βάση την τακτική του rimland που επιχείρησε εδώ και καιρό η Δύση (αλλά και στο παρελθόν, με την Συρία, την Ουκρανία, την Γεωργία κλπ. Προφανώς διατηρώ τις αμφιβολίες μου αν πραγματικά προτίθεται να επιχειρήσει μια τέτοια ενέργεια κατά της Ρωσίας η Τουρκία. Εκτός αν ο Ερντογάν, που δεν κάθεται ιδιαίτερα καλά στην καρέκλα του εδώ και αρκετό καιρό (αν και έχει πολύ ισχυρά ερείσματα στο λαό του) λόγω διαδηλώσεων, σκανδάλων (υπαρκτών ή μη αλλά πάντως την ζημιά την έχουν κάνει), της κόντρας με το Τάγμα του Γκιουλέν και κυρίως της επερχόμενης οικονομικής κρίσης (όταν οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές φοβούνται τα χειρότερα για τις τουρκικές εταιρείες που έχουν τεράστιο χρέος σε συνάλλαγμα και η τουρκική λίρα έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα στις αγορές), θέλει να κατευθύνει αλλού τα βλέμματα της κοινής γνώμης του. Παρακινδυνευμένο μου φαίνεται προσωπικά. Πέρα από την προφανή στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας, μια μίνι ενεργειακή κρίση, αν η Ρωσία από την μεριά της έκλεινε τις στρόφιγγες, δεν θα οδηγούσε επίσης σε φρονηματισμό της Τουρκίας? Όταν ήδη έχουν δημιουργηθεί και άλλα θέματα για την σε κακή κατάσταση οικονομία της χώρας, που μπορεί να της κόψουν πολύτιμο συνάλλαγμα, όπως το παραεμπόριο με το βόρειο Ιράκ (δίνουμε προϊόντα και φέρνουμε πετρέλαιο) ή την μεταπώληση χρυσού στο Ιράν, από την οποία φαίνεται να αποκόμιζε αρκετά δισεκατομμύρια?
Any guess will do. Και σήμερα είναι πολύ ωραία Ημέρα. Για ρίξε, Αγγελε, μιά ματιά (have a dekko): φαίνεται ότι το ΓΕΕΘΑ der Turkei σκέφτεται να κλείσει τα Στενά (με λίγο twisting των προϋποθέσεων της Συνθήκης του Montreux περί του Διεθνούς Καθεστώτος των). Δεδομένου του ότι η Μοίρα της Μαύρης Θάλασσας, αν και σφόδρα υπολειπομένη σε ισχύ του Βορείου ή του Στόλου του Ειρηνικού, υπερτερεί συντριπτικά απέναντι σε όλα τα Ναυτικά της περιοχής combined, με το ούτως ή άλλως αστείο Ουκρανικό Ναυτικό αποκλεισμένο στην Σεβαστούπολη, σκέψου: τι εμποδίζει το κλείσιμο; Τον κατάπλου ή τον ανάπλου των Δαρδανελίων από, ας πούμε, ένα πραγματικά ισχυρό Ναυτικό; Και ποιό δκαιούται, στην Ανατολική Μεσόγειο, τον προσδιορισμό;Διατυπώθηκαν, εξ άλλου, ήδη, κάποιες ανησυχίες, στην Ελλάδα, περί του ενδεχόμενου της διακοπής της διακίνησεως φορτίων LPG, από τα οποία ευμεγεθές κλάσμα προορίζεται για τρίτες χώρες. Μία μίνι ενεργειακή Κρίσι θα προξενούσε ικανό φρονηματισμό, δεν νομίζεις;Υ.Γ.Ωρες - ώρες οι ανθρώπινες πράξεις με καταπλήσσουν με την ευρηματικότητα και το χιούμορ τους. Το βορειοκορεάτικο τάνκερ που ανέκοψε το Ναυτικό των ΗΠΑ στην Λιβύη φέρει το όνομα "Μorning Glory". Στην αγγλική αργκό ο όρος περιγράφει την ανατομική μεταβολή που υφίστανται οι άρρενες αναπαραγωγικής ηλικίας κατά τις πρωινές ώρες.
Θεοδόσιε, ἐξήγησέ μας αὐτό τό "μακάρι νά τό κάνουν". Προσωπικά δέν συμφωνῶ. Θά ἦταν ἄσκοπη αἱματοχυσία. Ἀφορμές γιά ἕναν γενικευμένο πόλεμο κατάληψης τῆς Οὐκρανίας ἀπό τούς Ρώσους, θά μποροῦσαν νά ὑπάρξουν πολλές.
Να υποθέσω ότι αναφέρεσαι σε γεγονός που συνέβη επί βραχονησίδων του Αιγαίου?
Ωραιοοοοο !!! Πηραν ολες τις σφεντονες τους μαζι ??? Θα φουλαρανε και με ρωσσικο πετρελαιο φανταζομαι !!! Αυτο που δεν καταλαβα ειναι που ψωνισαν μυαλο οι εντολεις τους
Ζητήθηκε, λοιπόν, ΠΟΛΥ πρόσφατα, στην Νεώτερή μας Ιστορία "εξουσιοδότησι" του είδους αυτού - για την ακρίβεια ήμουν μπροστά στο γεγονός, και όχι ως πολίτης- και δεν δόθηκε. Τις συνέπειες τις πληρώνουμε και θα τις πληρώνουμε για πολλά χρόνια. Εκείνος που ζήτησε την εξουσιοδότησι -και πειθάρχησε στην άρνησι της χορηγήσεώς της- το μετανοιώνει ακόμα, αλλά, φυσικά, είναι αργά (αν και ποτέ δεν κατάλαβα σε τι την χρειαζόταν. Interpretatio cessat in claris - η ερμηνεία σταματά στα αφ´εαυτών σαφή).Όποιος "αποφασίζει" ή αποφαίνεται ελαφρά τη καρδία για την Μοίρα ή για την Ζωή ή τον Θάνατο άλλων, χωρίς να έχει αντιμετωπίσει το δίλημμα δεν είναι ηγέτης, απλά ηλίθιος.Οποίος, όμως, έχει βρεθεί στην διασταύρωση και γνωρίζει τα ενδεχόμενα (δεν έχει σημασία εάν φοβηθεί -πολύ φυσιολογικό-, σημασία έχει το κατά πόσον ψάχνει δρόμο διαφυγής η διαβαίνει την Πύλη της Απόφασης Χωρίς Επιστροφή) μπορεί -και δικαιούται- να κρίνει, αφήνοντας, φυσικά, το περιθώριο στους άμεσα ενεχόμενους να πράξουν άλλως, ιδίως όταν ο Πόλεμος είναι δικός τους.Υπάρχουν πολλές "Ειρήνες" πολύ χειρότερες από τον πιό άθλιο Θάνατο. Είναι θέμα ατομικής ιεραρχήσεως της αξιοπρέπειας.Υ.Γ.Α propos, εκείνο με τον Τοτό δεν το ξέρω. Θα μου το πείτε;
Εξουσιοδότηση; Εγώ νόμιζα ότι οι στρατιώτες δέχονταν διαταγές, όχι εξουσιοδοτήσεις. Και λίγο αργά δεν την έλαβαν; Από τα σχόλια που έχω διαβάσει τόσες μέρες αναρρωτιέμαι μέχρι που πρέπει να φτάνει η ελευθερία του λόγου. Έχουμε μια χώρα που εισέλαβε σε μία άλλη, κατέλαβε ένα τμήμα της, έκανε δημοψήφισμα εξπρές με στρατό στους δρόμους και διαφανείς κάλπες και τώρα την ανακυρήσσει τμήμα της. Και κάποιοι πάνε και την υποστηρίζουν! κι ενώ νομίζεις ότι έχεις δει τον πάτο της ανθρώπινης ηθικής έρχονται και σου λένε ότι εύχεται να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους οι Ουκρανοί στρατιώτες. Προφανώς γνωρίζoυν ότι θα σφαχτεί πολύς κόσμος. Να δούμε τι θα λέγανε όλοι αυτοί που υποστηρίζουν την εισβολή στην Κριμαία αν μπαίνανε οι Τούρκοι στην θράκη, κάνανε ένα εξπρές δημοψήφισμα με βία και νοθεία και μετά την ανακηρύσσανε επαρχία τους!Αφού δεν φαντάζομαι να τα λέτε αυτά σε γνωστούς σας γιατί τα γράφετε στα φόρουμς;
Το άλλο ανέκδοτο με το Τοτό , το ξέρετε ;
Ως συνήθως κάποιοι από μακρυά και από την ασφάλεια του γραφείου τους, παρακινούν άλλους να μπουν μπροστά.
Την έλαβαν, αλλά αρκετά αμφίβολο αν θα το πράξουν.
Μακάρι να το κάνουν.
Διατηρήστε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Τα σχόλια σας θα δημοσιευτούν εφόσον το περιεχόμενο τους συμμορφώνεται με τους όρους χρήσης.
Μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία και greeklish.