Βολές των ΗΠΑ κατά της Ελλάδας για τον εξοπλισμό της Κύπρου

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2004 14:39
A- A A+

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα το Κογκρέσο ότι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε μεταφορά αμερικανικού οπλισμού στην Κύπρο, παραβιάζοντας νόμο που διέπει τις εξαγωγές αμερικανικών όπλων από την Ελλάδα, λόγω παραχώρησής τους σε τρίτο μέρος. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ανταμ Ερελι, σημειώνοντας ότι «αυτή η ενημέρωση επιβάλλεται από το νόμο». Συμπλήρωσε, πάντως, ότι δεν έχει «λεπτομέρειες γύρω από το είδος ή τον αριθμό του στρατιωτικού υλικού».

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ «δεν ζητούν από την Ελλάδα να κάνει κάτι», αλλά υποστηρίζουν ότι «οι όροι των αδειών δεν έγιναν σεβαστοί... Η Ουάσιγκτον δεν έχει θέσει θέμα αφοπλισμού της Εθνοφρουράς στην Κύπρο».

Ερωτηθείς εάν έχει υπάρξει ανάλογη αντίδραση της Ουάσιγκτον και για την Τουρκία, υποστήριξε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει υπόψη της τη μεταφορά αμερικανικών όπλων στην Κύπρο.

«Η Κύπρος σε καμία περίπτωση δεν θα μείνει ακάλυπτη», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος κληθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερελι είπε ότι το θέμα είναι παλιό και καταβάλλονται προσπάθειες να επιλυθεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κύπρος Χρυσοστομίδης διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατό να αποτελεί πρόβλημα για τις ΗΠΑ ο πενιχρός οπλισμός της Εθνικής Φρουράς και να μην αποτελεί πρόβλημα ο τεράστιος εξοπλισμός των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο, ο οποίος προέρχεται από αμερικανικές πηγές, και η συνεχιζόμενη κατοχή http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/09/21/961466.htm ».

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή