Σημαντικές καθυστερήσεις στην ελληνική δικαιοσύνη, σε ό,τι αφορά τον χρόνο εκδίκασης αστικών και εμπορικών υποθέσεων σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει ειδικής έρευνας που έδωσε στη δημοσιότητα και αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βάσει των στοιχείων της Κομισιόν στην Ελλάδα ο χρόνος που απαιτείται για τέτοιου είδους υποθέσεις αυξήθηκε στις 460 ημέρες το 2012 από 190 ημέρες που ήταν το 2010. Πρόκειται για την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. για τις οποίες διαθέτει στοιχεία η Επιτροπή.
Τις καλύτερες επιδόσεις εμφανίζουν Λιθουανία, Λουξεμβούργο και Ουγγαρία, καθώς ο χρόνος επίλυσης τέτοιων υποθέσεων δεν ξεπερνά τις 100 ημέρες, ενώ τις χειρότερες Ιταλία και Μάλτα.
Παράλληλα, όσον αφορά την αποδοτικότητα του συστήματος δικαιοσύνης από την έρευνα της Κομισιόν προκύπτει ότι η Ελλάδα παρουσιάζει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των 20 κρατών-μελών για τα οποία υπάρχουν στοιχεία, εφόσον το ποσοστό εκδίκασης αστικών και εμπορικών διαφορών πρωτοβάθμια μειώθηκε από 79% το 2010 σε 59% το 2012, ενώ τα καλύτερα αποτελέσματα εμφανίζουν το Λουξεμβούργο, η Ιταλία και η Μάλτα.
Εξάλλου, όσον αφορά την ποιότητα του συστήματος δικαιοσύνης προκύπτει ότι σε μια κλίμακα που κυμαίνεται από το 0 έως το 4 η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ε.Ε. με επίδοση 1,5 και η Κύπρος προτελευταία με επίδοση 2, ενώ στις πρώτες θέσεις με επίδοση 4 βρίσκονται 10 κράτη - μέλη (Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Αυστρία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Φινλανδία, Σουηδία).
Σχολιάζοντας τα συνολικά αποτελέσματα της έκθεσης η επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ, δήλωσε ότι «η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης ισοδυναμεί με άρνηση απονομής δικαιοσύνης».
Πηγή: ΑΠΕ